ώρα 18 με Βενιζέλο διαδικτυακά

Κύκλος Ιδεών: Συζήτηση για το ΝΑΤΟ και τις προκλήσεις ασφάλειας

Πρώτη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας της Ατλαντικής Συμμαχίας, με θέμα «ΝΑΤΟ και νέα διλήμματα ασφάλειας»

Συνέχεια ανάγνωσης

έφυγε ακομη ένας αγωνιστής κατ της Χούντας

 

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗΣ & ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΦΕΑ  ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΑ 1967-1974  εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον απροσδόκητο  θάνατο του συναγωνιστή και μέλους του Συνδέσμου Νίκου Μπερτσιά.

Ο συναγωνιστής  Νίκος Μπερτσιάςγεννήθηκε στο ΕυπάλιοΔωρίδος στις 9 Αυγούστου του 1935 και ήταν το 9οκαι το μικρότερο παιδί μίας οικογένειας με έντονη συμμετοχή στους λαϊκούς και κοινωνικούς Αγώνες. Ο αδερφός του Γιώργος σκοτώθηκε ως μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενώ ο ίδιος, ως μικρό παιδί τότε, χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος του ΔΣΕ. Συνέχεια ανάγνωσης

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φώφη Γεννηματά: «Μπροστά και αντιδεξιά, κομμένες οι ισορροπίες»

Η Φώφη Γεννηματά «ανοίγει το γήπεδο» με σκοπό το κόμμα να εκμεταλλευθεί την εσωστρέφεια ΣΥΡΙΖΑ και τις πρώτες ρωγμές στην εικόνα Μητσοτάκη

Συνέχεια ανάγνωσης

Ρεμδεσιβίρη: Μήλο της έριδας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Αρχικά οι πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη διατείνονταν ότι θα συνεργαστούν στην προμήθεια και ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά της πανδημίας. Στο μεταξύ όμως παρακολουθούμε μια διεθνή κούρσα για τη ρεμδεσιβίρη.

default

Στα 12.000 δολάρια εκτιμά, σε ανοιχτή επιστολή, ο επικεφαλής της βιοτεχνολογικής εταιρίας Gilead Sciences Ντάνιελ Ο Ντέι το κόστος θεραπείας για κάθε ασθενή της πανδημίας χωρίς το αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη. Σε αντίθεση, η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για μια τιμή 390 δολαρίων ανά δόση ρεμδεσιβίρης και 2.340 δολάρια για τη πλήρη θεραπεία με συνολικά έξι δόσεις περιορίζει δραστικά το κόστος, υπογραμμίζει ο Ντάνιελ Ο Ντέι.

Μιλώντας στην DW o εκδότης του γερμανικού ιατρικού περιοδικού «Arznei-Telegramm» Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ παρατηρεί ότι η τιμή για εναλλακτικές θεραπείες χωρίς ρεμδεσιβίρη ορίζεται, συχνά, αυθαίρετα: «Η τιμή στηρίζεται σε υποθέσεις. Φανταστείτε ωστόσο για τι κέρδος μιλάμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την εν λόγω εταιρία. Είμαι βέβαιος ότι η τιμή αυτή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής του φαρμάκου».

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ΕΕ-Gilead Sciences

Αγώνας για ένα δραστικό φάρμακο κατά του κορωνοϊούΑγώνας για ένα δραστικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει ανάλυση βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι τοποθετούν το κόστος για μια δόση ρεμδεσιβίρης στα 8 ευρώ. Από την άλλη ωστόσο η τιμή πώλησης ενός φαρμάκου ξεπερνά πάντα το κόστος παραγωγής, μιας και οι φαρμακοβιομηχανίες ή εταιρίες βιοτεχνολογίας επενδύουν τουλάχιστον 1 δις δολάρια για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου.

Ο γερμανός ειδικός Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ είναι ωστόσο βέβαιος ότι η τιμή των 390 δολαρίων για κάθε δόση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι υψηλότερη και εξηγεί το γιατί: «Η Gilead Sciences βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τη κοινή γνώμη. Θα δούμε ποια θα είναι η τελική τιμή του, όταν το παρασκεύασμα λάβει άδεια κυκλοφορίας. Σίγουρα πάντως η τωρινή τιμή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Θα ήταν υψηλότερη αν δεν υπήρχε η πανδημία και η κοινή γνώμη δεν έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την τιμή του φαρμάκου».

Μέχρι στιγμής η άδεια για τη κυκλοφορία της ρεμδεσιβίρης έχει δοθεί υπό αίρεση, διότι δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επαρκώς πόσο δραστική είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από κοινού με τη δεξαμεθαζόνη είναι τα μόνα παρασκευάσματα που συντομεύουν την αποθεραπεία. Προφανώς για αυτό παρακολουθούμε μια διεθνή κούρσα για την εξασφάλιση της ρεμδεσιβίρης. Όπως όμως επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μπέρκ-Μπρίζερ μια πιθανή διαμάχη ΗΠΑ και ΕΕ για το ποιος θα εξασφαλίσει ταχύτερα το φάρμακο ωφελεί εν τέλει την παρασκευάστρια εταιρία, η οποία μπορεί να ζητήσει περισσότερα από τη στιγμή που διαθέτει ένα είδος μονοπωλίου. Το αν η Gilead Sciences εκμεταλλευθεί τη θέση ισχύος, στην οποία βρίσκεται, θα το δούμε σύντομα. Αυτές τις μέρες η ΕΕ διαπραγματεύεται με την αμερικανική εταιρία την αγορά ρεμδεσιβίρης και για τις 27 χώρες-μέλη.

Νίκολας Μάρτιν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Συνέχεια ανάγνωσης

WordPress theme: Kippis 1.15