syllogos katoikon toympas kataggelia

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο» ο δημόσιος μαγνητικός τομογράφος της Τούμπας

Του Γιώργου Καλλίνη

Γιατροί, πολιτιστικοί σύλλογοι, ενορίες της Τούμπας και πάρα πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για τη αδικαιολόγητη «ακύρωση» του μαγνητικού τομογράφου που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, χωρίς όμως τα παράπονα τους να εισακούονται.

Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος της περιοχής, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, ο οποίος εξυπηρετεί δωρεάν τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο. «Κανένας ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος από την Τούμπα για τις μαγνητικές τομογραφίες, γιατί είναι πολύ μακριά με τέσσερα λεωφορεία και οι περισσότεροι είναι και σε γηραιά ηλικία και σε εξασθενημένη κατάσταση», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

Πως ξεκίνησε, όμως, η αναστολή του 60% των λειτουργιών του μαγνητικού τομογράφου που λειτουργεί στην περιοχή από το 2002;  Στα τέλη του Ιανουαρίου, έφθασε ένα έγγραφο στο ιατρείο από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» (που υπάγεται και το μηχάνημα), στο οποίο απαγορεύεται ρητά να χρησιμοποιείται το μηχάνημα για το 60% των εξετάσεων που διενεργούσε κανονικά στο παρελθόν. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι «δεν υπάρχει καλή εικόνα της λειτουργίας του μηχανήματος».

Τα επίσημα έγγραφα διαψεύδουν

Κόντρα στις αιτιάσεις του νοσοκομείου για την αναστολή λειτουργιών του μαγνητικού τομογράφου, η υπεύθυνη εταιρεία για το service αναφέρει ότι το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά και αποδίδει σωστά τις εξετάσεις.

Το επίσημο έγγραφο της Meditron που στάλθηκε στις 23 Ιανουαρίου, δηλαδή της υπεύθυνης εταιρείας για το service και τη συντήρηση του μαγνητικού τομογράφου αναφέρει ότι: «(…) Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Σύστημα Μαγνητικής Τομογραφίας Siemens Harmony που είναι εγκατεστημένο στο ΙΚΑ Τούμπας, συντηρείται με συμβόλαιο συντήρησης από το 2014 από την εταιρεία μας, είναι πλήρως λειτουργικό και η ποιότητα της εικόνας είναι άριστη και εντός προδιαγραφών του κατασκευαστικού οίκου. Στο σύστημα πραγματοποιούνται κάθε 3 μήνες τακτικοί έλεγχοι (..)».

 

«Παρότι η τεχνική εταιρεία service και ο ακτινοφυσικός του νοσοκομείου επιβεβαιώνουν και με την τελευταία τους επίσκεψη στις 20 Φεβρουαρίου, ότι ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί κανονικά, εμείς λάβαμε έγγραφο που μας απαγορεύει να κάνουμε το 60% των εξετάσεων. Είναι πραγματικά παράλογο, το μηχάνημα να μη λειτουργεί σωστά για το 60% των εξετάσεων, αλλά στις υπόλοιπες εξετάσεις να είναι πλήρως λειτουργικό», εξηγεί ο Μάριος Πετράς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Τούμπας «Καλλίεργος».

Οι γιατροί της Τούμπας έχουν κάνει έγγραφο υπόμνημα στη διοίκηση του «Άγιος Παύλος», όπως και στον πρόεδρο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Πετράς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω μειωμένης εξυπηρέτησης στον μαγνητικό τομογράφο να κλείσει το ιατρείο που βοηθάει τόσους ανθρώπους, την ώρα που λίγα μέτρα παρακάτω, υπάρχουν δύο ιδιωτικά πολυιατρεία. Επίσης, επίσημες καταγγελίες έχουν κάνει με ανακοίνωσή τους ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Τούμπας Καλλίεργος, ο σύλλογος Φοιτησάντων και Αποφοίτων Γυμνασίων και Λυκείων Τούμπας και ο σύλλογος Κατοίκων Τούμπας η Ένωση.

Μάλιστα, οι Πρόεδροι των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του Ι.Ν. Αγ. Θεράποντα Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αργύριος Γαβριηλίδης του Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κυριακού του Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας και ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πέτκας, υπέγραψαν ένα κείμενο που ζητούν να συνεχιστεί η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου για να εξυπηρετούνται οι πολίτες δωρεάν. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Έχοντας υπόψιν μας τις ανάγκες των ενοριτών μας και την δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων, παρακαλούμε να αρθεί η αναστολή των εξετάσεων του μαγνητικού τομογράφου στο Κέντρο Υγείας Τούμπας και να γίνονται όλες όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Τι λέει ο «Άγιος Παύλος» και η 4η ΥΠΕ

«Δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος του μαγνητικού τομογράφου. Απλώς, μεταφέρθηκαν κάποιες εξετάσεις από την Τούμπα, στο νοσοκομείο μας, που έχουμε 2 καινούργιους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους», ξεκαθαρίζει η διοικήτρια του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», Αναστασία Πατερνά.

«Όμως, υπήρχαν πολλά παράπονα από γιατρούς και διευθυντές για την ποιότητα των εξετάσεων από τον συγκεκριμένο μαγνητικό τομογράφο στο ΙΚΑ Τούμπας. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα δηλαδή, τα οποία κάνουν λόγο για λάθος διαγνώσεις και κακές εικόνες. Και φυσικά όταν τίθεται θέμα ασφάλειας, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», εξηγεί στον «Τ.Θ.» η κ. Πατερνά και συμπληρώνει ότι οι εκτιμήσεις για την ακρίβεια του επίμαχου μαγνητικού τομογράφου είναι ότι οι μετρήσεις του είναι οριακές.

Στο ίδιο κλίμα, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Ευστράτιος Πλωμαρίτης επιμένει ότι ο μαγνητικός τομογράφος πρέπει να μείνει εκεί και ότι όλα τα τρέχοντα προβλήματα είναι επιστημονικής φύσεως. «Ο μαγνητικός τομογράφος δεν θα κλείσει, θέλουμε να είναι εκεί. Μάλιστα, ο αξονικός που βρίσκεται στην Τούμπα είναι τελευταίας τεχνολογίας, ούτε στα νοσοκομεία δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Όμως, κάποιοι γιατροί παραπονιούνται για το μαγνητικό τομογράφο και επιλέγουν να μη στέλνουν περιστατικά εκεί». Πως όμως μπορεί ένας τεχνικός να πιστοποιεί ότι το μηχάνημα λειτουργεί καλά και ταυτόχρονα να μην μπορεί να κάνει το 60% των εξετάσεων;

«Το service δεν αποδεικνύει ότι το μηχάνημα κάνει εξετάσεις υψηλής ποιότητας, αλλά μόνο ότι λειτουργεί καλά», ολοκληρώνει ο κ. Πλωμαρίτης.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

WordPress theme: Kippis 1.15