Τα οργανωτικά ζητήματα που μένουν σε εκκρεμότητα μετά το ιδρυτικό συνέδριο επιχειρούν να κλείσουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν λόγω του πολυκομματικού χαρακτήρα του νέου φορέα, η σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που ανακοινώθηκε τελικά χθες αποδείχτηκε κοπιώδης διαδικασία για τους περισσότερους εταίρους.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ήταν και οι τελευταίες που «κλείδωσαν», αποτέλεσαν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη Φώφη Γεννηματά, αφού έπρεπε να επιλέξει 128 άτομα από μια λίστα με πολλαπλάσιους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό που γίνεται στο κόμμα της Κεντροαριστεράς, η πρώτη συνεδρίαση του πολυάριθμου κορυφαίου οργάνου (πολλοί το χαρακτηρίζουν δυσκίνητο και μη λειτουργικό λόγω των 351 διορισμένων μελών του) προγραμματίζεται για την Κυριακή του Θωμά, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια πανηγυρική συνεδρίαση, η πρώτη μετά το συνέδριο του Μαρτίου, κατά την οποία η επικεφαλής του σχήματος θα περιγράψει τα πολιτικά προτάγματα, τις κατευθύνσεις και τις στοχεύσεις του νέου ομοσπονδιακού φορέα.

Ποιοι συμμετέχουν

Στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής εκ μέρους των ατόμων που επέλεξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παύλος Χρηστίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Οθωνας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κατερίνα Μπατζελή, Παντελής Καμάς, Κώστας Πανταζής, Λάμπρος Παλάντζας, Νίκος Σαλαγιάννης, Αγγελος Τόλκας και Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Η πλευρά του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη τοποθέτησε μεταξύ άλλων τους: Ανδρέα Σπυρόπουλο, Δημήτρη Καρύδη, Νανά Βρυώνη, Μάρα Κουκουδάκη, Γρηγόρη Φελώνη, Αντώνη Σαουλίδη και Λευτέρη Κατσικαρέλη.

Από άλλες πτέρυγες της Χαριλάου Τρικούπη στο όργανο συμμετέχουν οι: Κώστας Ζώγας, Μιχάλης Κατρίνης και το στέλεχος της Κεντροαριστεράς, Νίκος Μπίστης. Από το Ποτάμι προέρχονται οι Δημήτρης Τσιόδρας, Αθηνά Δρέττα, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Βλάχος, Λίνα Παπαδάκη, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Οντίν Λιναρδάτου, Παναγιώτης Μπιτσαξής κ.ά. Αρκετούς πρώην υπουργούς συμπεριέλαβε στις δικές του προτάσεις το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Μιχάλης Καρχιμάκης, Χάρης Καστανίδης, Ροδούλα Ζήση, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γρηγόρης Νιώτης, Σωκράτης Ξυνίδης και Γιώργος Ελενόπουλος. Η ΔΗΜΑΡ ήταν το μοναδικό κόμμα που πραγματοποίησε εσωτερικές εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκαν οι Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιάννης Αργυρός, Γιώργος Σιακαντάρης, Εφη Παγκάλου κ.ά. Στον κατάλογο που κατέθεσε ο Γιώργος Καμίνης μετέχουν κυρίως στελέχη της νέας γενιάς και αρκετοί πρώην «παπανδρεϊκοί», μεταξύ αυτών οι Πασχάλης Αγανίδης, Οδυσσέας Κορακίδης, Βασίλης Κίτσιος, Στέφανος Παραστατίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης και οι αυτοδιοικητικοί Απόστολος Κοιμήσης, Νέλλη Παπαχελά και Μαρία Στρατηγάκη. Κάποια από τα μέλη της πολιτικής κίνηση Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς που θα λάβουν μέρος είναι οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Καπετανγιάννης, Ηλίας Ζαράνης, Γωγώ Κανελλοπούλου και Δημήτρης Βαρελάς.

Στην ΚΠΕ συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), προσωπικότητες από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

Οι «καυτές καρέκλες»

Μερικές ημέρες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 11 Απριλίου, αναμένεται να συνέλθει το Πολιτικό Συμβούλιο των «6» (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης), με σκοπό την πολιτική προετοιμασία της 1ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, την ιεράρχηση των πολιτικών προτεραιοτήτων, καθώς και τον καθορισμό της θέσης του Κινήματος Αλλαγής για μια σειρά από κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας (συνταγματική αναθεώρηση, μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, σκάνδαλο Νovartis κτλ) για τα οποία ακούγονται πολλές διαφορετικές φωνές, προκαλώντας σύγχυση στη βάση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα προορίζονται και οι ανακοινώσεις των προσώπων που θα καταλάβουν δύο πολύ κομβικά πόστα για το νέο εγχείρημα, του γραμματέα (ή συντονιστή λόγω του ότι δεν θα είναι εκλεγμένος), του εκπροσώπου Τύπου και του αναπληρωτή του.

Σύμφωνα με ενημερωμένες κομματικές πηγές, η κ. Γεννηματά, έπειτα από αρκετές σκέψεις και εσωτερικές ζυμώσεις για το καταλληλότερο στέλεχος, φαίνεται ότι καταλήγει για γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής να τοποθετήσει τον Μανώλη Οθωνα, πρώην βουλευτή Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και νυν διευθυντή του πολιτικού της γραφείου.

Προκρίνει, δηλαδή, ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης της, προερχόμενο από τον στενό πυρήνα συνεργατών της, το οποίο να διαθέτει κομματική εμπειρία αλλά όμως η επιλογή του θα γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους συμπράττοντες στον φορέα.

Εναλλακτικά, η κ. Γεννηματά είχε εξετάσει να προτείνει ένα στέλεχος από τη γενιά των 40άρηδων, σηματοδοτώντας και την ανανέωση του χώρου. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό για το επίμαχο αξίωμα που θα έχει ως επί το πλείστον οργανωτικές αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας τη διάρθρωση του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα.

Η έτερη εξίσου σημαντική θέση σχετίζεται με την εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επικρατέστερος εμφανίζεται ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι νεαρός ηλικιακά (35 ετών), κρίνεται ότι ασκεί πετυχημένα τα μέχρι σήμερα καθήκοντά του, ενώ έχει συμπάθειες και καλούς διαύλους επικοινωνίας με τις άλλες συνιστώσες του ομόσπονδου σχήματος.

Στη λογική της δίκαιης πλήρωσης των οργάνων αιχμής, από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου θα προέρχεται από το Ποτάμι, άποψη που δεν συμμερίζονται από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αντιτείνοντας ότι η αναλογική εκπροσώπηση επιβάλλει μία από τις δύο θέσεις (και όχι ο αναπληρωτής) να ανήκει στη Σεβαστουπόλεως.

Αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί ούτε έχει γίνει κάποια πρόταση, έχει ακουστεί το όνομα της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνας Παπαδάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται επίσης να αποκτήσει σύντομα γραμματέα οργανωτικού, επικεφαλής επιτροπής ψηφοδελτίων και γραμματείς τομέων που θα πλαισιωθούν με στελέχη όλων των συνεργαζομένων κομμάτων και κινήσεων (ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, «Ανανεωση» Γ. Καμίνη, «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» Σπ. Λυκούδη, Κινήσεις Πολιτών και ΕΔΕΜ).

WordPress theme: Kippis 1.15