Στο Σούνιο οι ΥΠΕΞ 4 χωρών του Βίσεγκραντ και 4 βαλκανικών – Κοτζιάς: Ανάγκη να ενδυναμώσει η ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει

Σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο
Στο Σούνιο οι ΥΠΕΞ 4 χωρών του Βίσεγκραντ και 4 βαλκανικών - Κοτζιάς: Ανάγκη να ενδυναμώσει η ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει
Κοινή χρήση
Την «ανάγκη να εργαστούμε για μία νέα αιτιολόγηση της ΕΕ, να δώσουμε όραμα και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό της σύστημα, να αναπτύξουμε τη θεματολογία της με μέτρο» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κηρύσσοντας τις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο.

Στόχος της ΕΕ, όπως είπε, πρέπει να είναι «να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες της και να ενδυναμώσει η ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει», με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη. Μια ΕΕ ισχυρότερη στον κόσμο, που να φροντίζει τους πολίτες της» είπε και πρόσθεσε: «Μια ΕΕ στηριγμένη στην αρχή της επικουρικότητας, που να φροντίζει για τη δημοκρατική συμμετοχή κρατών, περιφερειών και ιδιαίτερα των πολιτών, να υπερβαίνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή, και τις πλούσιες και φτωχές περιοχές. Μια ΕΕ που καταπολεμά την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που στοχεύει στην καλυτέρευση της καθημερινής πολιτικής των πολιτών της, η οποία δίνει προοπτική, θετικές προσδοκίες και οράματα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Ο κ. Κοτζιάς σε μία ευρεία ανάλυση για το μέλλον της Ευρώπης αναφέρθηκε στις αιτίες των κρίσεων στην ΕΕ, αλλά και στα ελλείματα, στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των θεσμικών της οργάνων, θέτοντας καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς, τόσο ως προς την εσωτερική της λειτουργία και τη σχέση της με τα εθνικά κράτη και εν όψει της διεύρυνσης, όσο και ως προς τον παγκόσμιο ρόλο της, την διεθνή της στρατηγική, την εξωτερική της πολιτική και πολιτική άμυνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του κοινωνικού κράτους και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος με τις αλλαγές που επιβάλλονται στη Συνθήκη του Δουβλίνου.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υπογραμμίζει την ανάγκη των μνημονίων, των κυρώσεων, των μέτρων, όπως το εμπάργκο, έναντι τρίτων, και να υποβαθμίζει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες για την υλοποίηση θεμελιακών αξιών, όπως ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιώματα, ιεραρχία του κανόνα δικαίου και της δικαιότητας» επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη «είναι ένα κέντρο που δημοκρατικά πρέπει συνεχώς να διεκδικεί μια καλύτερη θέση στον κόσμο της εποχής μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Να τη διασφαλίζει στο εσωτερικό της, στα σύνορα και στον περίγυρο της. Να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ασφάλεια ως προς την απασχόληση. Την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκτεταμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για το μετασχηματισμό της σε μια δημοκρατική, ασφαλή και δίκαια ψηφιακή ΕΕ».

«Ανησυχούμε ότι, αν δεν προωθηθούν όλα αυτά, κινδυνεύει η ΕΕ από μια πλούσια περιοχή να μετασχηματιστεί σε μια περιοχή παρακμής», είπε, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενότητάς της η οποία όμως «δεν μπορεί να είναι προϊόν υποταγής των μικρότερων στους ισχυρότερους, ούτε αγνόησης των εθνικών παραδόσεων και των επιθυμιών των πολιτών της».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέταξε τη σημασία περισσότερου και πιο οργανωμένου διάλογου με τους πολίτες αλλά και της κινητοποίησης των πολιτών για μία πιο αξιόπιστη ΕΕ η οποία «εγκλωβισμένη σε μια ‘παγίδα’ σύνθετης κρίσης» σήμερα δεν συγκινεί εξίσου με το παρελθόν τους ίδιους τους πολίτες των κρατών-μελών της.

Παράλληλα, ως προς στις αιτίες των κρίσεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Ν. Κοτζιάς έκανε αναφορά σε αυτούς που προτιμούν να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις εν γένει, ή σε άλλους που δεν θέλουν αποφάσεις με ρίσκο, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ κινδυνεύει σήμερα να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας».

ΥΠΕΞ πΓΔΜ και Αλβανίας: Προσβλέπουμε στα κράτη της περιοχής που είναι ήδη μέλη της ΕΕ

Η όποια αναφορά στο μέλλον τους, από μέρους των βαλκανικών κρατών που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι ταυτόσημη με την όποια αναφορά στην ιδέα της Ευρώπης, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, από το βήμα της Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», που διεξάγεται στο Σούνιο.

Όπως τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ, σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη είναι το πώς θα γίνουν Ευρωπαίοι και πως θα πείσουν την ΕΕ ότι είναι αντάξια να αποτελούν τμήμα αυτής της διευρυμένης Ευρώπης. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ άρχισε την πορεία της ως πρόγραμμα συμφιλίωσης, κάτι που θα πρέπει να γίνει και στα Βαλκάνια.

Ο υπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες της περιοχής να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να προσπαθούν. “Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά είσαι καλός οικοδεσπότης”, τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ντιμιτρόφ απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Απευθυνόμενος στις χώρες των Βαλκανίων που μετέχουν στην ΕΕ, ο ίδιος τόνισε πως οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προσβλέπουν σε αυτές ως συμμάχους, καθώς ήδη διαθέτουν μία φωνή για να βάζουν στο προσκήνιο τα ζητήματα, και όσο συζητούν τίθενται στο προσκήνιο τα ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό κι όχι σποραδικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κάλεσε τις χώρες των Βαλκανίων να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ισχυρή διακυβέρνηση, επεσήμανε την αποφασιστική θέση της περιοχής για το περιβάλλον της Ευρώπης και απέστειλε το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για στερέωση της ίδιας της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχουν στέρεα Βαλκάνια.
Η περιοχή μας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να αναφερθεί στα ζητήματα των Βαλκανίων πώς θα μπορεί να μιλήσει για το Ιράν, αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη 2η Υπουργική Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο, είναι υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το ζήτημα είναι πώς αυτή η διαδικασία θα είναι αμοιβαίως επωφελής» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και, αναφερόμενος στην παρούσα συνάντηση, είπε ότι «επιτέλους έχουμε κάποιον που εκφράζει τη γειτονιά, πρέπει κανείς να βασίζεται στους γείτονές του».

Εστιάζοντας στη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε πως πρέπει να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και διευκρίνισε: «Για μας είναι ένα μέσο για να μεταμορφωθούμε εμείς οι ίδιοι, να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά επίσης είναι και μια δυνατότητα να επεκτείνει η ΕΕ τη σφαίρα επιρροής της σε μια γειτονιά η οποία είχε παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν».

Στο σημείο αυτό ο Αλβανός ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης που συμφωνήθηκε 15 χρόνια πριν, τονίζοντας πως «ακόμα απολαμβάνουμε τους καρπούς της, όπως η απελευθέρωση της βίζας, κοινοτικά προγράμματα κ.ά.». Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα πραγματικό σημάδι για την ΕΕ, να σκεφτεί πιο στρατηγικά το θέμα αυτής της παραμελημένης γειτονιάς των Δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η συνάντηση να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επικείμενη Διάσκεψη της Σόφιας, προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση, που πρέπει να συζητηθούν στη Σόφια και αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».

Επιχειρηματολογώντας στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μπουσάτι ανέδειξε τη συμβολή της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και τη σημασία των έργων υποδομής στρατηγικής στην περιοχή αυτή για το σύνολο της ΕΕ, όπως τον γαλάζιο διάδρομο Ιονίου-Αδριατικής και τον αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τη Σερβία με την Αλβανία μέσω του Κοσόβου.

Καταληκτικά, ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε πως πέραν της ευθυγράμμισης με τις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και οι ευρωπαϊκές αξίες.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Να συμμετέχουν όλα τα κράτη της Ευρώπης στις αποφάσεις για την ήπειρο

Την ανάγκη η συζήτηση για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της ΕΕ, από τη διεύρυνση και την ανταγωνιστικότητα, έως το μεταναστευτικό, να περιλαμβάνει εξίσου όλες τις χώρες της Ευρώπης και να μην περιορίζεται στον στενό πυρήνα των κρατών της Ευρωζώνης εξέφρασε, εκ μέρους των Χωρών του Συμφώνου του Βίζεγκραντ, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, στη συνάντηση Visegrad-4plus Balkan-4 plus στο Σούνιο μεταξύ των βαλκανικών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ, των Χωρών του Βίζεγκραντ και των υπό ένταξη χωρών στην περιοχή.

Ο Ούγρος υπουργός υπογράμμισε πως η γραμμή που τηρήθηκε στη συζήτηση στη Βουδαπέστη για το μέλλον της Ευρώπης, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον της ηπείρου μας, ιδίως δε για το είδος του μέλλοντος που θα πρέπει να δημιουργηθεί για την Ευρώπη, καθώς σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως το ζήτημα της Ουκρανίας και άλλες προκλήσεις, που, όπως ο ίδιος τόνισε, η έως τώρα αντιμετώπισή τους από την ΕΕ υπήρξε ανεπιτυχής.

Ο εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι έως τώρα συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ, επικεντρώνονται αποκλειστικά στο περιβάλλον της Ευρωζώνης. Όπως επεσήμανε εμφατικά, όποιος δεν ανήκει σε τούτον τον κεντρικό πυρήνα των συζητήσεων στιγματίζεται. Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε πως έτσι στιγματίζεται και η πρωτοβουλία των χωρών του Βίζεγκραντ, ακριβώς επειδή δεν μετέχει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο κ. Σιγιάρτο αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ΕΕ τόνισε πως έχει πλέον απομακρυνθεί από τις καταστατικές της αρχές και αυτό συχνά την ωθεί παράλληλα να δρα εναντίον των ίδιων της των συμφερόντων. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία των χωρών της Μεσευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με τις ευρωπαϊκές Αρχές. Ως χώρες της Μεσευρώπης, τόνισε ο ίδιος, εκφράζουμε τη στέρεα λογική και θέτουμε την ορθολογικότητα αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση την ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη επιτυχή. Και τούτο θα επιτευχθεί μέσα από την διεύρυνση της ιδέας του ανταγωνισμού και της ιδέας της ολοκλήρωσης όλων των Ευρωπαίων. Όπως τόνισε, οι συζητήσεις αυτές προς ώρας έχουν αποτύχει και θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πως θα βγούμε από την κατάσταση.

Ο κ. Σιγιάρτο επέμεινε στο γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και υπογράμμισε πως από την πλευρά τους οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν προτίθενται να απεμπολήσουν την παράδοση και τη θρησκεία, που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στο επόμενο σημείο που στάθηκε ιδιαίτερα ο Ούγγρος υπουργός, ήταν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, για την οποία τόνισε ότι δεν θα πρέπει να την περιορίζουμε και να φοβόμαστε όταν ο ανταγωνισμός προέρχεται από το εσωτερικό της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ξανατεθεί η συζήτηση της εναρμόνισης των φόρων στο εσωτερικό της ΕΕ και όχι μόνον να περιστρέφονται οι ρυθμίσεις στην εναρρμόνιση των ελλειμμάτων και μόνον.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σιγάρτο παραλλήλισε τις παρεμβάσεις για τα ελλείμματα με τους υπόλοιπους εξαναγκασμούς που υφίστανται ορισμένες χώρες, την «εξτρεμιστική πίεση» που υφίστανται οι χώρες του Συμφώνου προς χάριν της δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών Ευρώπης, που θα αφαιρεί τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των κρατών της.
Για το ζήτημα αυτό εξέθεσε για άλλη μία φορά τη θέση των Χωρών του Βίζεγκραντ, που συνοψίζεται στο «εάν θέλεις μία ισχυρή ΕΕ δεν μπορεί αποδυναμώνεις τα εθνικά κράτη» κι υπογράμμισε πως μόνον τα ισχυρά εθνικά κράτη μπορούν να στηρίξουν μία διεύρυνση της Ευρώπης.

Ο κ. Σιγιάρτο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρχή της αλληλεγγύης που θα πρέπει να διέπει την ΕΕ, καθώς όπως τόνισε «βλέπουμε δυνατές χώρες να επιτίθενται σε δύο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία, και να τις βασανίζουν έτσι ώστε να αποδεχθούν αντιρεαλιστικές θέσεις», που εκπορεύονται μόνον από τους δυνατούς της ΕΕ και αγνοούν την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών. «Δεν είναι δυνατόν» επεσήμανε «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιβάλλουν τι θα γίνει σε κάποια χώρα. Πως είναι δυνατόν να αφήνουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλες χώρες να βασανίζουν τους εταίρους τους, επειδή δεν τους αρέσει κάτι, είτε η κυβέρνηση, είτε ο τρόπος που γίνονται εκλογές;».

Όσον αφορά τα θέματα που έθεσε επί τάπητος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ιδιαίτερα για τον χρόνο της διεύρυνσης, ο κ. Σιγιάρτο σημείωσε πως τα περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς κάθε χώρα έχει κάνει τις στρατηγικές και οικονομικές επιλογές της και έχει έτοιμα σχέδια.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα για τη μετανάστευση, ο κ. Σιγιάρτο επανέλαβε τη θέση πως έτσι όπως εξελίσσεται η συζήτηση και με τις παραχωρήσεις που κάνει έναντι των μεταναστευτικών ροών η ΕΕ απεμπολούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τα δικαιώματα των χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των μεταναστών, ιδίως όσον αφορά εκείνους που προέρχονται από την Αφρική, προς τους οποίους υποστήριξε πως γίνονται πολλές παραχωρήσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να θεωρείται πως αποτελεί εθνικό δικαίωμα η προστασία των συνόρων. Με γνώμονα τις παραχωρήσεις απέναντι στους Αφρικανούς, ο Ούγγρος υπουργός τόνισε πως αυτό αποτελεί ενθάρρυνση, αντί αποτροπή -εδώ επεσήμανε τον κίνδυνο για την ίδια την Ελλάδα, ως προκεχωρημένο σύνορο της ΕΕ. Τέλος, εκτίμησε πως εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή και η παραχωρητικότητα των Ευρωπαίων, τότε τίθεται σε κίνδυνο η παράδοση και η ασφάλεια της ηπείρου μας.

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Δεν δεχόμαστε ούτε τις δύο ούτε τις τρεις ταχύτητες εντός της ΕΕ

Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρτ στην ΕΕ και ότι «πρέπει να επανέλθουμε στις ιδρυτικές της αξίες και να δουλέψουμε για μια ισχυρή ΕΕ με ισχυρούς θεσμούς», έστειλε στην εισαγωγική της ομιλία στις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία, πολύ συχνά είναι η και η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αισθάνονται αυτήν την πίεση, σημείωσε η κ. Ζαχαρίεβα και δήλωσε πως το σημαντικό είναι τι μεταρρυθμίσεις θέλουμε στην ΕΕ. Μεταφέροντας, δε, την άποψη της Βουλγαρίας, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί ως ατμομηχανή και να βοηθάει τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στον κεντρικό της πυρήνα. «Δεν δεχόμαστε ούτε τις δύο ούτε τις τρεις ταχύτητες εντός της ΕΕ» κατέστησε σαφές.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι υποψήφιες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και οι αξίες της και οι θεσμοί της. Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2025 είναι μια ρεαλιστική χρονολογία να ενταχθούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολλά. «Όταν είναι πραγματικά έτοιμες οι χώρες αυτές, οι πόρτες πρέπει να είναι ανοιχτές» προσέθεσε και ανακοίνωσε πως στη Διάσκεψη της Σόφιας θα υπάρξει μια δήλωση με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένη υποστήριξη.

Επίσης, τόνισε πως διαρκώς οι χώρες πρέπει να εκσυγχρονίζουν τους θεσμούς τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας. «Δεν πρέπει για ό,τι συμβαίνει μέσα στις χώρες μας, να ρίχνουμε την ευθύνη στις Βρυξέλλες και όλες τις επιτυχίες που σημειώνουμε στην εσωτερική πολιτική, μερικές φορές λέμε ότι έχουμε σπουδαίους πολιτικούς και όχι επειδή ανήκουμε στην πιο πλούσια και πιο δημοκρατική ένωση στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Η κ. Ζαχάρεβα ξεκινώντας την εισήγησή της, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διοργάνωση της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας σπουδαίο οικοδεσπότη και την τοποθεσία του Σουνίου θαυμάσια. Μιλώντας για την ατζέντα της συζήτησης, έκανε λόγο για ενδιαφέροντα θέματα και χαιρέτισε την εισαγωγική ομιλία του Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως έθιξε τα πιο καίρια θέματα.

Στο Σούνιο οι ΥΠΕΞ 4 χωρών του Βίσεγκραντ και 4 βαλκανικών

Ένα ακόμα σχήμα μορφοποιημένης συνεργασίας με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποκτά περιοδικότητα και δυναμική και η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο ενός γόνιμου διαλόγου στην ΕΕ.

Η 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», άνοιξε σήμερα, Παρασκευή, τις πύλες της στο Σούνιο σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μέλλον της ΕΕ, η Διεύρυνσή της, και η Ενέργεια θα είναι οι τρεις κύκλοι εργασιών που ενώνουν γύρω από ένα τραπέζι τους «8» υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Η υπουργική συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία εμβάθυνση της συζήτησης στα τρία βασικά θέματα της ατζέντας και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με ευρύτερες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Η υπουργική συνάντηση, βάσει του προγράμματος, ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του.

Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία.

Αμέσως μετά, στις 12:30, θα αρχίσει ο πρώτος από τους τρεις κύκλους εργασιών της Συνάντησης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάσεις από βουλευτές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της ενεργειακής συνεργασίας.

Με το πέρας των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Βουλγάρα ομόλογός του, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, Προεδρεύων της ομάδας Visegrad, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Πολιτική περισσότερες ειδήσεις
Κοινή χρήση
εκτύπωση  
σχόλια (0)

απομένουν 700 χαρακτήρες

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Πως κρίνετε τη διάταξη του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια
Σωστή
Λάθος
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

WordPress theme: Kippis 1.15