ενημερωση σχετικα με την χρονιατικη μας εκδηλωση πανελληνιος συλλογος ιαματικων πηγων

Δελτίο Τύπου 29-05-2018

ΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την ετήσια χρονιάτικη εκδήλωση- συνεστίαση πραγματοποίησε στην κοσμική ταβέρνα ΑΝΦΑΝ ΓΚΑΤΕ στο Τελλόγλειο ίδρυμα του Α.Π.Θ. ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Κατά την εκδήλωση –συνεστίαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές λουτροπόλεις, και εξέφρασε τη στενοχώρια του για την πτώση των επισκέψεων στις  ελληνικές λουτροπόλεις, υπογραμμίζοντας ότι την περασμένη χρονιά έκλεισαν τα λουτρά Πλατύστομου και τα λουτρά Μεθάνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι πολιτευτές Αναστάσιος Κοκόγιας (Δημοκρατική Συμπαράταξη), οι πρώην δήμαρχοι Γρηγόρης Χατζησάββας και Δημήτρης Σερβετάς, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Σαουλίδης και Γιώργος Αρβανίτης, τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ Ανδρέας Στοϊμενίδης και Χρήστος Παπαστεργίου, ο γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Α Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαδούλης, ο πρώην πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. Νίκος Τσαρούχας, κ.α.

Χορηγοί της λαχειοφόρου αγοράς της εκδήλωσης ήταν: Τα λουτρά: Λουτρακίου Αριδαίας (Ποζαρ) του δήμου Αλμωπίας,  Λαγκάδα του δήμου Λαγκάδα, Απολλώνιας του δήμου Βόλβης, Αμαράντου Κόνιτσας, Θερμών Νιγρίτας, Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, Χανοπούλου Άρτας και Σμοκόβου, τα λασπόλουτρα Πικρολίμνης Κιλκίς, το Hamam hotel kai το ξενοδοχείο το αρχοντικό του Κωστή στα λουτρά Άγκιστρου, η τουριστική Λουτρακίου Α.Ε στο Λουτράκι Κορίνθου, ο ξενώνας Καλλίνικος στα λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας και οι επιχειρήσεις Ohonos snack, Ναστης Α.Ε., εταιρία στρωμάτων Duhlopilo, κατάστημα υφασμάτων Efi lita στην Θέρμη, φαρμακείο Κωνσταντινίδου στην Θέρμη, ο Παύλος Λαμπρίδης «Amelies» λιανικό εμπόριο ιματισμού μέσω διαδικτύου και αλληλογραφίας, και τα ταξιδιωτικά γραφεία Herodotus tours και Athos hellas kai ta M.M.E www.neatoumpas και ραδιόφωνο 1055 rock. Τους ευχαριστούμε.

 

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.

 

 

Για το Γραφείο Τύπου

Αχιλλέας Μεταλούλης

Τηλ. επικ. 6944440224

axmetaloulis@HYPERLINK «mailto:axmetalo@otenet.gr»gmail.coHYPERLINK «mailto:axmetalo@otenet.gr»HYPERLINK mailto:axmetalo@otenet.grm

 

 

 

 

(Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου Ανέστη Αναστασιάδη)

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες γεια σας

Το 2004 ιδρύσαμε τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη με στόχο: την προβολή και την ανάπτυξη του θεραπευτικού μας τουρισμού και μάλιστα σε όλους τους τομείς όπως, ο ιαματικός τουρισμός, τα θερμοκήπια, ο ιχθυοκαλλιέργειες, η θέρμανση χώρων και κυρίως των  λουτρικών εγκαταστάσεων κλπ.

Σήμερα θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε συνεπείς στις χρονιάτικες μας εκδηλώσεις δίχως καμία διακοπή εδώ και 14 χρόνια. Στη σημερινή μας εκδήλωση για πρώτη φορά αργήσαμε κατά 3 μήνες και αυτό οφείλεται στα τρέχοντα γεγονότα που πολλές φορές δεν τα προλαβαίνουμε πολιτικά – οικονομικά και πολλές φορές κοινωνικά και από δικούς μας ανθρώπους που μας φεύγουν .

Σας ευχαριστώ από μεριάς του Δ.Σ. και των ομάδων δουλειάς για την παρουσία σας.

Το 2018 τις περισσότερες συνεδριάσεις, που πραγματοποιούνται κάθε 15 μέρες, και για λόγους οικονομικούς τις κάναμε εδώ στην Θεσσαλονίκη με την φιλοξενία του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και μερικές φορές σε διάφορες λουτροπόλεις.

Τα προβλήματα που μας απασχόλησαν αυτήν τη χρονιά σχετικά με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές λουτροπόλεις για την Ελλάδα, είναι οι μεγάλες  ελλείψεις από έργα υποδομών, οι αναγνωρίσεις ιαματικών πηγών όπου μέχρι τώρα αναγνωριστήκαν 48 από τους 125 φάκελους, οι χρηματοδοτήσεις για λουτρικές εγκαταστάσεις.

Πρόβλημα της περασμένης χρονιάς και όχι μόνο ήταν και το προσφυγικό με χιλιάδες συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται σε όλη την χώρα και το πρόβλημα αυτό το  έχουν και σε μερικές λουτροπόλεις που φιλοξενούνται όπως στις λουτροπόλεις Θερμοπυλών, Απολλώνιας κλπ.

Επίσης, ιδιαιτέρα δυσάρεστο ήταν και το κλείσιμο δυο ιστορικών λουτροπόλεων για οικονομικούς και λειτουργικούς λόγους. Είναι τα λουτρά Πλατύστομου με ξενοδοχείο πέντε αστέρων  και τα λουτρά Μεθάνων, με εκατομμύρια επενδύσεων που είχαν γίνει σε αυτές τις μονάδες και δεν ξέρουμε αν  ξανά-λειτουργήσουν.

Το 2018 το Υπουργείο Τουρισμού μετά από προτάσσεις και πιέσεις έχει δημιουργήσει μια ομάδα δουλειάς  που σκοπό έχει να εξετάσει τις δυνατότητες χορήγησης ιαματικού νερού που σε πολλές λουτροπόλεις περισσεύει. Στόχος είναι  εκτός από τον θεραπευτικό του χαρακτήρα να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μορφές ανάπτυξης όπως  για θερμοκήπια, θέρμανση χώρων, για ιχθυοκαλλιέργεια κλπ

Σχετικά με αυτό το θέμα, μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι αν θέλουμε μπορούμε να προτείνουμε και την δική μας άποψη πάνω σε αυτό το τεράστιο θέμα.

Εμείς ετοιμάζουμε πρόταση για το παραπάνω θέμα αναλυτικά για κάθε λουτρόπολη  με επεξεργασία από το Γραμματέα Αχιλλέα Μεταλούλη, τον ειδικό γραμματέα Μάκη Κιφοκέρη και από την νομική μας σύμβουλο Ντίνα Κυριάκου. Όταν ολοκληρωθεί θα το δώσουμε και στην δημοσιότητα και θα το προωθήσουμε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου τουρισμού και σε όλες τις λουτροπόλεις, δήμους, περιφέρειες, κλπ

Αν εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία διανομής του ιαματικού νερού και με πιο κόστος για τα ζεστά νερά που υπάρχουν σε όλη την χώρα, μεγάλο πρόβλημα είναι για το αν θα βρεθούν έλληνες πολίτες, αλλά και ξένοι επενδυτές για να τα εκμεταλλευτούν αυτές τις προτάσεις για να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στους τομείς που προανέφερα.

Άλλο μεγάλο θέμα για τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών είναι, αν μπορούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας έξω από την Ελλάδα και προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει  να γίνουμε μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου ESPA που έχει έδρα τις Βρυξέλες ή και άλλους οργανισμούς του εξωτερικού. Σε αυτόν τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο ιαματικών πηγών συμμετέχουν σήμερα πάνω από 20 κράτη και πάνω από 200 λουτροπόλεις ενώ στην Κίνα δουλεύουν σε αυτόν τον χώρο πάνω από 30 εκ εργαζόμενοι.

Αυτόν τον οργανισμό μαζί με Γερμανούς και Ιταλούς αρχικά και με την συμμετοχή της Ελλάδας τον ιδρύσαμε και εμείς το 1995 όταν τότε ήμουν πρόεδρος του συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας και αντιπρόεδρος για τέσσερα χρόνια του ευρωπαϊκού αυτού συνδέσμου. Σήμερα για λόγους οικονομικούς σε αυτόν τον   ευρωπαϊκό σύνδεσμο η Ελλάδας δεν συμμετέχει και υπεύθυνος για το θέμα  είναι ο σύνδεσμος δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδας.

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος, μας ενημερώνει τακτικά για όλες τις εκδήλωσης που διοργανώνει σε διάφορα μέρη τις Ευρώπης και ζητά και την δική μας συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια, αλλά εμείς απαντούμε ότι για λόγους οικονομικούς δεν μπορούμε να έχουμε συμμέτοχη και μάλιστα στο πρόσφατο σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από 23-25 Μάιου με την παρουσία παραγόντων από όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν ιαματικές πήγες. Από την πλευρά μας προσπαθούμε αν τα καταφέρουμε να είμαστε τουλάχιστον  παρατηρητές δίχως οικονομική συμμέτοχη.

Αν τα καταφέρουμε θα πρέπει να είμαστε παρών σε όλες τις εκδηλώσεις αυτού του ευρωπαϊκού φορέα που για την Ελλάδα θα είναι ότι καλύτερα και από πλευράς προβολής των ελληνικών λουτροπόλεων αλλά και από πλευράς προγραμμάτων αλλά και ενημέρωση για χρηματοδότηση των ελληνικών λουτροπόλεων από ευρωπαϊκά προγράμματα  κλπ

Σήμερα σε αυτόν τον τομέα εργάζονται χιλιάδες συνάνθρωποι μας που για την Ελλάδα εκτός από την υγεία είναι και η καταπολέμηση της ανεργίας

Αυτούς τους στόχους βάλαμε και για αυτούς εργαζόμαστε εδώ και 14 χρόνια και μάλιστα δίχως καμία οικονομική ενίσχυση από κανένα κρατικό φορέα αλλά και ούτε και από τους  δήμους.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί από την ίδρυση του συλλόγου μας το 2004 είναι το ποια μπορεί να είναι η καλύτερη διοίκηση αυτών των μονάδων. Είναι οι δήμοι; Οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά, ή είναι οι ιδιώτες;  που πήραν και αυτοί μερικές λουτροπόλεις και που δεν είδαμε και τόση ανάπτυξη άλλα είδαμε αντίθετα αποτελέσματα όπως λουτρά να κλείνουν και να αφήνουν και πολλά χρέη σε ΙΚΑ, ΕΟΤ, δήμους, κλπ.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα στην Ιταλία που είναι και η Μέκα των λουτροπόλεων εκεί υπάρχει ένα σύστημα μεικτό μεταξύ δήμων και ιδιωτών όπου οι λουτρικές εγκαταστάσεις ανήκουν στον δήμους και η γύρω από κάθε λουτρόπολη αναπτύσσονται εγκαταστάσεις ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ από ιδιώτες.

Ίσως αυτό το σύστημα να είναι και η επιτυχία λειτουργιάς τους σε σταθερή βάση για να μην χρεοκοπούν οι λουτρικές εγκαταστάσεις

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι οι ευρωπαϊκές λουτροπόλεις ζουν και αντέχουν σε κάθε κρίση διότι τα ασφαλιστικά τους ταμεία όπου ο κάθε λουόμενος που πάει για 15 μέρες στα  μπάνια του όλα τα έξοδα βαρύνουν τα ασφαλιστικά τους ταμία και όχι την τσέπη του κάθε λουόμενου

Ενώ εμείς με το δικό μας σημερινό λουτρικό επίδομα από τον ΕΟΠΥ των 150 ευρώ για 15 ημέρες και αυτό για γραφειοκρατικούς λόγους άλλα και ιατρικούς δεν το παίρνουν οι λουόμενοι αλλά ούτε και οι λουτροπόλεις και εδώ ξεκινούν και τα οικονομικά προβλήματα της κάθε λουτρικής μονάδας.

Αποτέλεσμα αυτής τις πολίτικης είναι η μεγάλη κρίση σε όλες τις λουτροπόλεις έκτος  από τα λουτρά του δήμου Αλμωπίας «λουτρά Παζάρ» που κάθε χρόνο έχουν ένα εκατομμύριο επισκέπτες και τους ευχόμαστε να ξεπεράσουν και τα δυο εκ το 2018.

Πολλές ακόμα μονάδες δίνουν την μάχη της επιβίωσης αν και από μια επαφή που είχαμε αυτές τις μέρες μας ενημερώνουν ότι  πάνε καλά, αλλά η φορολογία είναι αυτή που τσακίζει όλες τις επιχειρήσεις γύρω από κάθε λουτρόπολη.

Έχουμε, επίσης, τα λουτρά Απολλώνιας που η νέα λουτρόπολης για την οποία  ξοδευτήκαν πάνω από 24εκ ευρώ και έχει καταστραφεί ένα 70% των λουτρικών εγκαταστάσεων με την ευθύνη του δήμου Βόλβης και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σήμερα με την παρουσία προσφύγων στην περιοχή των λουτρών και η παλιά λουτρόπολη με τις καλές τους εγκαταστάσεις κινδύνευε να κλείσει.

Στα λουτρά Σιδηρόκαστρο την χρονιά που μας πέρασε είχαμε την πυρκαγιά στον εξωτερικό χώρο, και τα προβλήματα με την μη λειτουργιά του νέου ξενοδοχείου βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αν και έχει  καλές λουτρικές εγκαταστάσεις και οι παράγοντες του δίνουν την δική τους μάχη.

Και εδώ θέλουμε να θυμίσουμε ότι οι λουτροπόλεις της Μακεδονίας έχουν μεγάλο ανταγωνισμό από τις κοντινές λουτροπόλεις τις Βουλγαρίας και μάλιστα με καλές ξενοδοχειακές μονάδες, ανταγωνιστικές τιμές (λόγω χαμηλότερου κόστους λειτουργίας και ευνοϊκότερης φορολογίας) κλπ.

Σήμερα δεν θέλουμε να κάνουμε εδώ  έναν ακόμη  απολογισμό γιατί τον κάναμε πριν 3 μήνες  σε μια εκδήλωση με την παρουσία των μελών του Δ.Σ. και τις ομάδες δουλειάς στην θέρμη.

Παρουσιάσαμε τον χρονιάτικο απολογισμό μας τον δώσαμε στην δημοσιότητα και τον αποστείλαμε σε όλους τους φορείς Υπουργεία, δήμους, και παραγωγικούς φορείς μπας και τους συγκινήσουμε για αυτό το μεγάλο θέμα.

Για εμάς όλοι οι Έλληνες και ευρωπαίοι είναι φίλοι του συλλόγου μας, ο σύλλογος μας δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά ευρωπαϊκός μιας και η υγεία  και η ανάπτυξη δεν έχει  σύνορα.

Αυτά τα λίγα θέλαμε να τονίσουμε σε αυτήν μας την εκδηλώσει και να σας ενημερώσουμε περιληπτικά για τις δραστηριότητες του συλλόγου με μια υπόσχεση «αν είμαστε καλά» και του χρόνου  ότι αυτός ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και η απάντηση για αυτήν την δουλεία είναι μια και ξεκάθαρη «προσφέρουμε ότι μπορούμε και όχι ότι δεν μπορούμε» και αυτό είναι ένα μεγάλο κέδρος για την χώρα μας

Γιατί πολλοί μας ρωτούν με αυτό που κάνετε γίνετε τίποτε;

Η απάντηση είναι απλή. Το 1983 όταν προσωπικά και με αρκετούς άλλους για πρώτη φορά ασχοληθήκαμε με το παραπάνω θέμα με πρωταγωνιστή τον δήμο Θεσσαλονίκης, όλες οι λουτροπόλεις όπου και αν πηγαίναμε ήταν άθλιες από πλευράς εγκαταστάσεως, ο κόσμος που πήγαινε, πήγαινε από ανάγκη γιατί υπέφερε δίχως ξενοδοχεία λουτρικές εγκαταστάσεις και κ.λ.π ενώ στην Ευρώπη οι λουτροπόλεις είχαν πάνω από 20 εκ θεραπευτικό τουρισμό.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια έχουμε ανοιχτές λουτροπόλεις πάνω από 60  όλο τον χρόνο με εκατοντάδες ξενοδοχεία ρεστοράν και άλλες εγκαταστάσεις, πισίνες για τους νέους και χιλιάδες άνθρωποι μας στις γύρω από τις λουτροπόλεις να εργάζονται σε αυτόν τον χώρο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος που προσφέραμε.

Αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για την ανάπτυξη που προτείναμε και μάλιστα και με άλλους φορείς όπως ο Σύνδεσμος δήμων ιαματικών πηγών και φύγουμε από την οικονομική κρίση αυτός ο χώρος ίσως  δώσει ζωή σε όλες τις περιοχές που έχουμε λουτρά.

Σήμερα έχουμε 124 φάκελους για αναγνώριση ιαματικών πηγών, αλλά έχουμε και σύμμαχο την θάλασσα μας, μιας που  πολλές λουτροπόλεις είναι σε περιοχές που είναι δίπλα στη θάλασσα και συνδυάζεις θάλασσα και λουτρά που είναι ότι καλύτερο για τον ιαματικό τουρισμό που λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αυτό το αγαθό

Αυτά τα λίγα θέλαμε να τονίσουμε και να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο από τα μέσα ενημέρωσης και ζητούμε και αυτά να βοηθήσουν αυτόν την χώρο  και όχι να αγνοούν. Κύριος απαιτούμε από τα κρατικά κανάλια που τα πληρώνουμε όλοι όπως η ΕΤ3 και το δημοτικό κανάλι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστώ

Υ.Γ. Εδώ  θέλω να ευχαριστήσω την νομική μας σύμβουλο Κωνσταντίνα Κυριάκου για την επιστολή που συνέταξε προς τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο.

Επίσης, ευχαριστώ τα μελή του Δ.Σ. με πρώτο που πάντα οικονομικά μας στέκετε κοντά στον σύλλογο μας  τον αναπληρωτή πρόεδρος μας Νώντα Οχονα τους Αντιπρόεδρους Χρήστο Σιδηρόπουλο και Παναγιώτα Άκογλαν, τον Γενικό μας Γραμματέα και γραφείο τύπου Αχιλλέα Μεταλούλη, τον ειδικό μας Γραμματέα Μάκη Κιφοκέρη ένα από τα ιστορικά στελέχη σε αυτόν τον χώρο, τον Ταμία καθηγητή Φώτη Γούναρη, τον Νικό Ματθαίο που μέσο του sait μας προβάλει την δουλειά που κάνουμε σε όλο τον κόσμο, τον Πέτρο Σαμάνδη δημοσιογράφο με  έδρα τα λουτρά Λουτρακίου του δήμου Αλμωπίαςου που προβάλει την δουλεία μας σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τον Βασίλη Μπαντή υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον Ανέστη Βασιλειάδη και την νομική μας συμβουλή Κωνσταντίνη  Κυριάκου.

Ευχαριστώ τα μελή της Ε.Ε. Παναγιώτη Εμμα,  Αλέξη Αναστασιάδη, Χρήστο Γιασκουλίδη και Αθανάσιο Λαπρίδη. Τα μέλη της επιτροπές τουρισμού Χρήστο Γεωρνα πρόεδρο της επιτροπής τουρισμού, τον Ανδρέα Τσαούσα, Βασίλη Πανταζή και Αργύρη Καραπαναγιώτη, την επιτροπή γυναικών που μετέχουν οι: Τασούλα Αυγερινού, Καίτη Κονιτοπούλου, Τασούλα Σιούλη, Χαρούλα Αναστασιάδου, Σοφία Κυριακίδου και Αλέκα Λαπρίδου.

Τέλος τους επιστημονικούς συνεργάτες Δέσποινα  Παπαδοπούλου, Γιώργο  Πλαγάκο, Κώστα Μιτσιάλη, Αλέξανδρό Σταυράκη και αρκετά μελή από όλη την Ελλάδα.

 

Σας ευχαριστώ και καλή διασκέδαση

ο πρόεδρος

Ανέστης  Αναστασιάδης

 

WordPress theme: Kippis 1.15