Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη για την ανάσχεσή της σε Πλατάνα και Κοκκάλα – Φόβος για αναζωπυρώσεις

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Κεντρική Εύβοια καθώς τα πολλαπλά μέτωπα έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη για την ανάσχεσή της σε Πλατάνα και Κοκκάλα – Φόβος για αναζωπυρώσεις | tovima.gr

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Κεντρική Εύβοια καθώς τα πολλαπλά μέτωπα έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν στην περιοχή περιορίζοντας το μέτωπο. Το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να μην μπουν οι φλόγες σε χωριά κατά τη διάρκεια της νύχτας κερδήθηκε ενώ οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν έξω από τα Ψαχνά απέτρεψαν κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει και η συγκεκριμένη περιοχή από την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από τα πύρινα μέτωπα στην κεντρική Εύβοια είναι καλύτερη. Σε αυτό έχουν βοηθήσει  και οι άνεμοι οι οποίοι έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής τα οποία επιχειρούν από τις έξι το πρωί.

Από το πρωί επιχειρούν  9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛ.ΑΣ. και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

WordPress theme: Kippis 1.15