Διπλωματικές επαφές υπό τον φόβο για νέο λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και δυνάμεων του

Διπλωματικές επαφές υπό τον φόβο για νέο λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ

Σε εξέλιξη είναι οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας, με την προοπτική μια συνόδου κορυφής, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων στρατιωτών στην Ιντλίμπ συνεχίζονται, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τους εκτοπισμένους.

Μία μέρα μετά το τηλεφώνημα των Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και λίγες ώρες μετά με την επικοινωνία τους με τον Τούρκο πρόεδρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα συζητά το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνόδου κορυφής για τη Συρία με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται να μιλήσουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο ΟΗΕ έκανε ξανά έκκληση για διακοπή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά. Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, είπε ότι η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε.

«Η πιθανότητα διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής συζητείται. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποφάσεις γι’ αυτό ακόμη», είπε ο Πεσκόφ, ωστόσο, όπως τόνισε, «αν και οι τέσσερις ηγέτες κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης».

Αναφέροντας ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για τα τεκταινόμενα στην Ιντλίμπ, σημείωσε ότι «η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση. Θα θέλαμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τα χειρότερα σενάρια», σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία.

Σταθερός στη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στο καθεστώς Άσαντ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως «τα συριακά στρατεύματα πολεμούν εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ» και «αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες εναντίον του συριακού στρατού και πρέπει να εξαλειφθούν».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο, στις 6 μ.μ. ώρα Μόσχας (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk υποστήριξε ότι από το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας θα εξαρτηθεί η στάση του στην Ιντλίμπ.

Όπως ανακοίνωσε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία, μιλώντας με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ιντλίμπ.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ πρέπει να σταματήσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ιντλίμπ μπορούν να χαρακτηρισθούν πόλεμος» και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 150 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας. Επανέλαβε πάντως ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ιντλίμπ.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής με τη συμμετοχή της Ρωσίας και ότι περιμένουν την απάντηση του Ρώσου προέδρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για τη στέγαση τον Σύρων προσφύγων σε μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30-35 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

WordPress theme: Kippis 1.15