«Δάνεια για δάνεια» η αντιπρόταση των «σκληρών» της ε.ε.

«Δάνεια για δάνεια» η αντιπρόταση των «σκληρών» της ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτ

Στη λογική των δανείων που πρέπει να επιστραφούν επιμένουν Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία απορρίπτοντας το γαλλογερμανικό σχέδιο για την έκτακτη βοήθεια της Ε.Ε. στα πληγέντα κράτη από την πανδημία του κορονοϊού. Οι τιμητές της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. έρχονται με μια αντιπρόταση που δεν αναμένεται να βρει πολλούς συμπαραστάτες με την Ιταλία άμεσα να εκφράζει τη δυσφορία της και να την απορρίπτει ως «απαράδεκτη».

Προ ολίγων ημερών η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν ένα ταμείο ύψους 500 δισεκ. ευρώ που θα προσφέρει επιχορηγήσεις στις περιοχές και τους κλάδους της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας που αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, ανακοίνωσαν πως σύντομα θα καταθέσουν αντιπρόταση.

Σήμερα, διέρρευσε (Politico) το σχέδιο του μπλοκ των χωρών της ΕΕ που περιλαμβάνει δάνεια και απορρίπτει κάθε αμοιβαιοποίηση χρέους.

Οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που βασίζεται σε έναν «εκσυγχρονισμένο προϋπολογισμό της ΕΕ» και διασφαλίζει ότι οι χώρες είναι «καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη κρίση».

Το Ταμείο θα πρέπει να εφάπαξ και με ρήτρα λήξης μετά από δύο χρόνια.

Θα επιτρέπει τη λήψη δανείων «με ευνοϊκούς όρους» σε χώρες μέλη που έχουν ανάγκη. Η βοήθεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με αυστηρά στοχευμένο τρόπο και «τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση και ανθεκτικότητα του τομέα της υγείας και της οικονομίας».

Στην δισέλιδη αντιπρόταση επισημαίνεται επίσης ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι αδύναμοι λόγω της κρίσης του κορονοϊού αλλά παρόλα αυτά πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα κονδύλια για τις δαπάνες της ΕΕ.

Απαιτείται «εκσυγχρονισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ ως σημείο εκκίνησης», με ανάλυση των αναγκών για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, και το τελικό πλαίσιο δαπανών για τον κορονοϊό θα πρέπει να καθοριστεί μέσω μιας νέας ιεράρχησης των περιοχών δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε σε ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

Να σημειώσουμε πως το σχέδιο που τελικά θα συμφωνηθεί απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανοικοδόμησης την ερχόμενη Τετάρτη.

WordPress theme: Kippis 1.15