να επιτευχθούν στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση είναι σημαντική:Ως προς αυτή την κατεύθυνση καταφέραμε να φέρουμε κοντά μερικά από τα κορυφαία στελέχη και ειδικούς στον τομέα, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε μια αντικειμενική και ενημερωμένη αξιολόγηση του ρόλου και των προοπτικών του φυσικού αερίου στην περιοχή μας», κατέληξε.

-Τέλος-

Πληροφορίες για δημοσιογράφους:

Οι προκλήσεις της αγοράς Φ. Αερίου στη ΝΑ Ευρώπη στο Επίκεντρο του Webinar του ΙΕΝΕ

Σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και του ενεργειακού τομέα στο webinarτου ΙΕΝΕ

Για τις εξελίξεις και τη νέα δυναμική αλλά και τις ισορροπίες που αναπτύσσονται στην αγορά φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη συζήτησαν 25 ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη και εμπειρογνώμονες από 10 διαφορετικές χώρες, σε μια σειρά από άκρως διαφωτιστικές συνεδρίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Webinar του ΙΕΝΕ«Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» (“GasMarketsinTransitioninSEEurope”). Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε μέσωlivestreaming την Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετοχών. LeadSponsor του Webinar του IENEήταν η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Ελλάδας, ενώSupportersτου Webinarήταν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΔΑκαι χορηγός επικοινωνίας το ενεργειακό portalenergia.gr.

 

Τις εργασίες του διαδικτυακού εργαστηρίου του ΙΕΝΕ άνοιξε με εισαγωγικά του σχόλια ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ. Ενώ ακολούθησε χαιρετισμός της Ευρωβουλευτού και μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καςΜαρίας Σπυράκη. Ακολούθως μίλησε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας καιο SeniorDirector της United States Energy Association, William L. Polen και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Δρ. Μάριος Τσάκας. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής ως προς την συνεχιζόμενη χρήση του φ. αερίου και του ρόλου του ως βασικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

 

Στις συνεδρίες που ακολούθησαν, οι ομιλητές συζήτησαν εκτενώς σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση (market integration)των αγορών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τη δυναμικήτους, τις προοπτικές εμπορίας φυσικού αερίουμέσω gas hubs, τις υποδομές φυσικού αερίου του μέλλοντος, το νέο taxonomy της ΕΕ και τον ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτό, καθώς και την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, με έμφαση στο υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

 

Στους ομιλητές που συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους στο Webinarσυμπεριλαμβάνονται οι:Καθ. AndreyKonoplyanik, Σύμβουλος του Γεν. Διευθυντή της GazpromExport, Συμπρόεδρος εκ μέρους της Ρωσίας στο WorkStream 2 “InternalMarkets” Russia-EUGasAdvisoryCouncil, Μέλος του Επιστ. ΣυμβουλίουΣυστηματικήςΈρευναςστονΤομέατηςΕνέργειαςστηΡωσικήΑκαδημίαΕπιστημών και DistinguishedFellow του ΙΕΝΕ, GokhanYardim, Εταίροςκαι Manager της ADGAnadoluNaturalgasConsultancyandTradeLtd. από την Τουρκία,SlavtchoNeykov, Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου τουEnergyManagementInstitute από τη Βουλγαρία, Δρ. GinaCohen, ΛέκτοραςκαιΣύμβουλοςστηΒιομηχανίαΦυσικούΑερίουαπότο Ισραήλ, Δρ. CharlesEllinas, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλοςστον τομέα του Oil&Gas, SeniorFellowτουGlobalEnergyCenterτουAtlanticCouncilκαιεπισκέπτηςResearchFellowτουIENEμε έδρα τη Χάγη, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας τουHydrogenEurope από τις Βρυξέλλες, Νίκος Σάτρας, Επικεφαλής Φυσικού Αερίου της MotorOil, Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τηςCYGAS από την Κύπρο, Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ,Δρ. GottfriedSteiner, CEOτουCentralEuropeanGasHubαπότηνΑυστρία, ΓεράσιμοςΑυλωνίτης, MarketDevelopmentManagerτουΔΕΣΦΑ, MustafaGüzel, NaturalGasMarketManagerτουEnergyExchangeIstanbul (EPIAS) στηνΤουρκία,ΈφηΜηλιώνη, Marketanalysis&Back-officeSectionManagerτηςElpedison, AndreasGuth, PolicyDirectorτηςEurogasκαιHansKreisel, Πρόεδρος τηςGEODE, από τις Βρυξέλλες καιΘεόδωρος Τερζόπουλος, Συντονιστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικών Σχέσεων της ΔΕΔΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικού Αερίου, Βιομεθανίου και Υδρογόνου του ΙΕΝΕ.

 

Σε ρόλο συντονιστή στα sessionsπου πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν οι: Δρ. ΓεώργιοςΠαπαρσένος,ΑνεξάρτητοςΕνεργειακόςΣύμβουλος,ΧρήστοςΔήμας, ΠρόεδροςτηςΕπιτροπήςΓεωπολιτικήςτουΙΕΝΕ,JulianBowden, SeniorVisitingResearchFellowτουOxfordInstituteforEnergyStudiesαπότοΗνωμένοΒασίλειο και οΔρ. CharlesEllinas.

 

Κατά τα εισαγωγικά του σχόλια, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, σημείωσε:«Οι χώρες της περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης θεωρούν το φυσικό αέριο ως την καλύτερη ελπίδα τους – εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – για γρήγορη απαλλαγή από τον άνθρακα και σταδιακή κατάργηση των πραγματικά ρυπογόνων, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, στερεών καυσίμων.Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν και να επεξεργαστούν μια νέα στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο ως μέρος της λύσης – για την επίτευξη των νέων στόχωνμείωσης των εκπομπών αερίων για το 2030 – και όχι να το αποκλείσουν».

 

«Μια στρατηγική η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών και πολύ αυστηρότερες συνθήκες ασφάλειας περιβάλλοντος και υγείας για την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ θα προβλέπει την εισαγωγή υδρογόνου σε δίκτυα αερίου στο εγγύς μέλλον.Για εμάς στο ΙΕΝΕ, είναι απολύτως σαφές ότι, χωρίς φυσικό αέριο, οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το 2030 δεν θα μπορέσουν

Σοφία Κουρεντή, Pitch – PublicRelationsandStrategicCommunications, τηλ. +30 2168001595, email: skourenti@pitchpr.gr

 

 

Σχετικά με το ΙΕΝΕ:

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται σε περιφερειακή βάση στην ΝΑ Ευρώπη και καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, με στρατηγική που είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή μετάβαση. Το ΙΕΝΕ παρέχει τακτική ενημέρωση στα μέλη του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, εκπονεί μελέτες και έρευνες, οργανώνει εκδηλώσεις (συνέδρια, workshops, webinars) και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε www.iene.gr και www.iene.eu.

 

WordPress theme: Kippis 1.15