ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να διατηρήσουν «ζωντανή» τη διπλωματία για Ουκρανία (Vid)

ΓΕΝΕΥΗ («ΝΥΤ») – Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν την Παρασκευή να διατηρήσουν «ζωντανή» τη διπλωματία στην αντιπαράθεσή τους για την Ουκρανία, παρ’ όλο που και οι δύο πλευρές αύξησαν τα στρατιωτικά διακυβεύματα επιτόπου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του,Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια βιαστικά προγραμματισμένη συνάντηση στη Γενεύη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα στις απαιτήσεις της Ρωσίας να περιορίσει η Δύση τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά από αυτό, και οι δύο πλευρές είπαν ότι οι διπλωμάτες σχεδίαζαν να μιλήσουν ξανά και άφησαν ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κρίση.

Ομως μέσα και γύρω από την Ουκρανία, οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται. Η Ρωσία μεταφέρει περισσότερα στρατεύματα, τεθωρακισμένα και προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα προς τη Λευκορωσία, έναν Ρώσο σύμμαχο και βόρειο γείτονα της Ουκρανίας, θέτοντας μια αυξανόμενη δύναμη εντός εμβέλειας της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κιέβου, γι’ αυτό που η Ρωσία επέμεινε ότι ήταν απλώς ασκήσεις.

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξουσιοδοτήσει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να στείλουν αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger» στις ουκρανικές δυνάμεις, αυξάνοντας τις παραδόσεις αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» στην Ουκρανία που ξεκίνησε η Βρετανία αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, μετά από εβδομάδες έντονης ρητορικής, υπήρχαν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις εντάσεις και να δώσουν χρόνο στη διπλωματία να διαδραματίσει ρόλο.

Η 90λεπτη συνάντηση στη Γενεύη, την Παρασκευή, ήρθε στο τέλος ενός αστραπιαίου ταξιδιού στην Ευρώπη του κ. Μπλίνκεν, ο οποίος σταμάτησε στο Κίεβο και το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, και μετά από τρεις γύρους διπλωματίας μεταξύ Ρωσίας και δυτικών εθνών την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη, Βρυξέλλες και Βιέννη.

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022.(AP Photo/Alex Brandon, Pool)

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Παρασκευής ως «μια χρήσιμη, ειλικρινή συζήτηση», ενώ ο κ. Μπλίνκεν τις χαρακτήρισε «άμεσες, σαν επιχειρηματικές» και «όχι πολεμικές».

Η Ρωσία επέμεινε ότι αναμένει γραπτές απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αιτήματά της – μια προφανής προσπάθεια να καθηλώσουν τους Αμερικανούς διαπραγματευτές στην κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσίας, την ανάκληση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και αλλού στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας περιλαμβάνουν μια νομικά δεσμευτική διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και μια απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από χώρες όπως η Πολωνία και τα έθνη της Βαλτικής που ήταν ευθυγραμμισμένα με τη Σοβιετική Ενωση ή μέρος της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν αυτά τα αιτήματα για τις συνομιλίες, ακόμη και όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσφεραν συνομιλίες για άλλα θέματα, όπως στρατιωτικές ασκήσεις και τοποθέτηση πυραύλων.

Η υπόσχεση του κ. Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν γραπτή απάντηση φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να δώσει σήμα στο Κρεμλίνο ότι η Ουάσιγκτον ήταν διατεθειμένη να λάβει σοβαρά υπόψη τουλάχιστον ορισμένες από τη μακρά λίστα των αιτημάτων που δημοσιοποίησε η Ρωσία τον Δεκέμβριο.

«Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να μοιραστούμε με τη Ρωσία τις ανησυχίες και τις ιδέες μας με περισσότερες λεπτομέρειες και γραπτώς την επόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Μπλίνκεν. «Δεν περιμέναμε να σημειωθούν επιτεύγματα σήμερα, αλλά πιστεύω ότι τώρα βρισκόμαστε σε πιο ξεκάθαρο δρόμο όσον αφορά την κατανόηση των ανησυχιών του άλλου».

Με δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα συγκεντρωμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τον πρόεδρο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι είναι πιθανή μια εισβολή, η διπλωματική ώθηση ήρθε εν μέσω ενδείξεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν διαθέτουν ένα πλήρως συντονισμένο σχέδιο για την αποτροπή της Μόσχας. Το Κρεμλίνο στέλνει αντιφατικά μηνύματα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω διπλωματία, ακόμη και όταν συνεχίζονται οι κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας ξεχωριστά στα Μέσα Ενημέρωσης μετά τη συνάντηση, επανέλαβε τις αρνήσεις της Ρωσίας ότι είχε σχέδια να επιτεθεί στην Ουκρανία και είπε ότι η Ρωσία θα περιμένει τη γραπτή απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών την επόμενη εβδομάδα προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

WordPress theme: Kippis 1.15