Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η λύση μπορεί να προέλθει μέσα «από ένα κίνημα ανατροπής» με νέες ιδέες και προτάσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της ανανέωσης.
Αποτιμώντας την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει ένα κίνημα όλων εκείνων που απαρνούνται την εθνικιστική συντηρητική Δεξιά, την εθνικολαϊκιστική Αριστερά και τις συντεχνιακές και πελατειακές νοοτροπίες των κατεστημένων συμφερόντων». Και πρόσθεσε «από εμάς εξαρτάται αν θα έχουμε την έμπνευση και το θάρρος για τον καινούργιο δρόμο που επιβάλλουν οι περιστάσεις».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Κ. Σημίτης επισήμανε: «Αν ακολουθήσουμε τις ξεπερασμένες συνήθειές μας, η σημερινή αδιαφορία και απόρριψη των πολιτών απέναντί μας δεν θα είναι πια αναστρέψιμη». Αντιθέτως, προέβλεψε ότι «αν γίνουμε φορείς ενός μηνύματος αναγέννησης του τόπου, συμμαχητές για μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, συμμέτοχοι στην προσπάθεια για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη και υποστηρικτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναμόρφωση της Ενωσης, θα έχουμε ανταποκριθεί στην ιστορία μας και τις προσδοκίες του λαού μας».
Τα βήματα
«Πρέπει να αποφύγουμε τον δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού. Για να γίνει αυτός ο στόχος εφικτός «οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση».
Ο δρόμος αυτός περνά μέσα από ένα κίνημα «ανατροπής», λέξη που δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς συσχετισμούς. Σχετίζεται «με επικρατούσες νοοτροπίες, συμπεριφορές, την ανειλικρίνεια του λόγου, την αποσιώπηση της πραγματικότητας, την προβολή ανέφικτων στόχων, τη συγκάλυψη υποχωρήσεων και μεταβολών. Αφορά το πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργεί μια εξωπραγματική εικόνα για τη χώρα, φαντασιακές δυνατότητες και επιδιώξεις που την καθηλώνουν στην υστέρηση και την απομακρύνουν από μια δημιουργική ευρωπαϊκή συνεργασία».
Κρίσιμη αναμέτρηση
Η εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα κρίσιμη». Οσον αφορά στο ενδεχόμενο δύο μόνο πόλων -της παραδοσιακής Δεξιάς και της εθνικολαϊκιστικής Αριστεράς-, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει: «Η κατανομή της πολιτικής εξουσίας μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις. Η δημοκρατία λειτουργεί ομαλά όταν είναι δυνατή και η ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι περισσότερες απόψεις, οι ευρύτερες συνεργασίες, ο δημιουργικός πλουραλισμός. Πρέπει να αποφύγουμε τον δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν».
Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στο σήμερα και στις προκλήσεις που ορθώνονται στον δρόμο για την ανανέωση του σκηνικού. «Οπως και τότε, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, έτσι και σήμερα, η πιο σύντομη απάντηση είναι ότι όταν όλα αλλάζουν πρέπει να συμβάλουμε και εμείς δημιουργικά στην αναμόρφωση της χώρας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
«Τσίπρας και Μεϊμαράκης βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα»
Πρόσκληση από τη Φώφη για «επιστροφή στο σπίτι»
Πρόσκληση να «επιστρέψουν σπίτι» τους απήθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στους ψηφοφόρους του κόμματος που ακολούθησαν διαφορετική πολιτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά τόσο προς τον Αλ. Τσίπρα όσο και προς τον Β. Μεϊμαράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα» και μιλώντας για «μια καρικατούρα δικομματισμού».
Μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά σκιαγράφησε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο πολιτικό σκηνικό «ένας τρίτος εναλλακτικός προοδευτικός πόλος». Μεταξύ άλλων σημείωσε «δίνουμε νέο περιεχόμενο στην αντιπαράθεσή μας με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και τη λαϊκίστικη Αριστερά».
Αναφερόμενη στον Αλ. Τσίπρα τόνισε ότι «βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε μαζί με τον εταίρο του και βοηθό μηχανοδηγού, στο τρενάκι του τρόμου για τον ελληνικό λαό, κ. Καμμένο». Και πρόσθεσε «αυτοσυστήνεται ως το νέο. Κοίτα ποιος μιλάει; Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του».
Τα βέλη στράφηκαν και στη ΝΔ, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει «η συντηρητική παράταξη θα πρέπει επιτέλους να απολογηθεί». Και εξήγησε: «Ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε τους πολίτες με τη δήθεν αντιμνημονιακή της στάση, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην κοινωνία».
Στη χθεσινή ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε διπλή κατεύθυνση. Από τη μία πλευρά αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει η επόμενη μέρα των εκλογών και στον ρόλο ευθύνης που πρέπει να διαδραματίσουν τα κόμματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ένα νέο «Εθνικό Σχέδιο που υπερβαίνει το Μνημόνιο, οδηγεί στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στο νέο κοινωνικό κράτος».
Δυνατές αναμνήσεις
Από την άλλη πλευρά η ομιλία ?που έγινε παρουσία ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ? ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. «Οι αναμνήσεις μας είναι δυνατές, ακόμα πιο δυνατά τα όνειρά μας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε «αλλάζουμε ριζικά τη λειτουργία μας, βάζουμε τέλος σε αυτά που μας πλήγωσαν».
Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια ιστορική αναδρομή σε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από τον «εμπνευστή και καθοδηγητή Ανδρέα Παπανδρέου».
Στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο βρέθηκαν παλαιά στελέχη του κόμματος αλλά και εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Το «παρών» έδωσαν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Απ. Κακλαμάνης, ο Κ. Λαλιώτης, ο Γ. Καψής, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Ν. Ανδρουλάκης και πολλά ακόμα γνωστά στελέχη.
ΚΑΤΕ


