Την πίτα του Διοικητικού Συμβουλίου, των Επιτροπών Δουλειάς καθώς και των επιστημονικών συνεργατών του, έκοψε στην Σουρωτή, στην ταβέρνα «Ψωμί και ελιά» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

DSC03163 DSC03173DSC03170

Δελτίο Τύπου 26-11-2016

Την πίτα του Διοικητικού Συμβουλίου, των Επιτροπών Δουλειάς καθώς και των επιστημονικών συνεργατών του, έκοψε στην Σουρωτή, στην ταβέρνα «Ψωμί και ελιά» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας.
Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης (πρώην Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης), παρουσία των αντιπρόεδρων Α. Μεταλούλη και Φ. Γούναρη, του γενικού γραμματέα Γ. Πλαγάκου, του εδικού γραμματέα Γ. Κιφοκέρη, του πρώην αντιπρόεδρου Π. Άκογλαν, του μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής Π. Έμμα, κ.α.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Σουρωτής Α.Ε. Γιώργος Λώλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραυματιών και Εφέδρων Πολεμιστών Αλέξανδρος Αναστασιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας –Χορτιάτη Ν. Καρίκας, ο πολιτευτής Τάσος Κοκόγιας, κ.α.
«Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η προβολή της πιο ιστορικής βιομηχανίας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού και άλλων προϊόντων, της Σουρωτής Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1916 και κλείνει 100 χρόνια ζωής», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος, Ανέστης Αναστασιάδης. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχήθηκε υγεία, αγάπη, ειρήνη και δημιουργική χρονιά.
Έκανε, επίσης, αναδρομή στο παρελθόν και την ιστορία αυτού του αγαθού από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας, και την ανταλλαγή ευχών όλων των παρευρισκόμενων για καλή χρονιά.

(Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου).

Ευχαριστούμε για την προβολή, τη μετάδοση και την δημοσίευση.
Για το Γραφείο Τύπου
Αχιλλέας Μεταλούλης
Τηλ. επικ. 6944440224
axmetaloulis@gmail.com

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ www.loutropoleis.com

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Σας καλωσορίζω όλους στην σημερινή μας εκδήλωση, για την κοπή της πίτας του 2016.
Να ευχηθούμε καλή χρονιά σε όλους, και να ευχηθούμε στην Σουρωτή να είναι πάντα πρώτη στην παράγωγη και να δίνει δουλειά και υγεία. Υγεία στον πρόεδρο και στους 136 εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ξεκινώντας να τονίσουμε ότι η Σουρωτή είναι από τις πρώτες ιαματικές πηγές που το 2015 αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού.
Το ίδιο έγινε και με μερικές άλλες ιαματικές πηγές (μετρημένες στα δάχτυλα). Για αυτό και έχουμε σήμερα μια έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων, δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη, οπού ζητά από την Υπουργό Τουρισμού παράταση προθεσμίας λειτουργίας των ιαματικών πηγών για ένα ακόμη χρόνο, μέχρι 12-12-2016 προκειμένου οι λουτροπόλεις που δεν κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης από το 2006 μέχρι και σήμερα να καταθέσουν. Αν δεν τα καταθέσουν, σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά, θα πρέπει όσες λουτροπόλεις δεν αναγνωρίστηκαν κανονικά να κλείσουν, και αυτές είναι πάνω από 50.

Σήμερα πραγματοποιούμε την εκδήλωση για την κοπή της χρονιάτικης πίτας του συλλόγου σ ένα ιστορικό χώρο, στην παλιά κοινότητα Σουρωτής, με την πιο ιστορική βιομηχανία εμφιάλωσης ανθρακούχου μεταλλικού νερού σε όλη την Ελλάδα.
Εδώ που σήμερα λειτουργεί μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα, ανταγωνιστική σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χάρη στους αγώνες του σημερινού πρόεδρου της Γιώργου Λώλα, αλλά και πολλών άλλων.
Θέλω, με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι όχι μονό η Σουρωτή αλλά και άλλες μονάδες ιαματικών πηγών δεν θα είχαν την σημερινή τους παρουσία στην παγκόσμια αγορά αν το 1983 δεν είχαμε ιδρύσει τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών πηγών Ελλάδας. Ιδρυτής του φορέα, ήμουν εγώ, ως αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, μαζί με πολλούς άλλους δημάρχους και κοινοτάρχες. Με τον μηχανισμό του δήμου υποστηρίξαμε την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων και να δημιουργήσαμε αυτό τον πανελλαδικό φορέα.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας, αλλά η χαρά είναι που δώσαμε δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες.
Παράλληλα, μέσα από τα προγράμματα που αναπτύξαμε εκπαιδεύσαμε πάνω από 900 επιστήμονες και μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν ο Ντίνος Γκουτσέλης, που επέβλεπε τα οικονομικά, ο αρχιτέκτονας Μάκης Κυφοκέρης, η ψυχή εκείνων των προγραμμάτων, μαζί με την Χαρούλα Αναστασίαδου, την Τότα Μακαρίκα, την Πεταλά, την Χριστίνα Φιτά και πολλούς άλλους συνεργάτες που δεν είναι πια εδώ.
Όλοι έδιναν μάχες και τους ευχαριστώ για εκείνους τους ωραίους αλλά δύσκολους αγώνες, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν σε εκείνα τα προγράμματα που έφεραν στην επικαιρότητα για πρώτη φορά τον θεραπευτικό τουρισμό στην χωρά μας

Θέλω όμως, με την ευκαιρία, μιας και είναι εδώ ο Γιώργος Λώλας, που για πολλά χρονιά ήταν και πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ότι αν εκείνα τα χρόνια οι σχέσεις μας ήταν όπως εξαρχής αρχίσαμε θα είχαμε κάνει θαύματα και μετά από τόσα χρόνια δεν θα εκλιπαρούσαμε τον κάθε Υπουργό να δώσει νέα προθεσμία για αναγνώριση των ιαματικών πηγών.
Σήμερα σε αυτήν μας την εκδήλωση θέλω να θυμηθούμε όλους εκείνους τους αγώνες από αυτό το χωριό που τότε δεν είχε ούτε ένα δρόμο στρωμένο. Περάσαμε πολλές νύχτες που συνεχώς γράφαμε και σβήναμε τι στόχους θα πρέπει να έχουμε μαζί με τον Γ. Λώλα και το δήμαρχο Λαγκάδα Δ. Μπητσίμη.
Αυτός ο προβληματισμός αφορούσε την ανάπτυξη του πλούτου της χωράς μας και όχι μονό της Σουρωτής. Για αυτό τον λόγο κάναμε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη για να δούμε από κοντά αν αξίζει τον κόπο να αναπτύξουμε και στην Ελλάδα τις ιαματικές πηγές και τα ζεστά νερά σε όλες τις μορφές τους, θεραπευτικό τουρισμό, θερμοκήπια, θέρμανση χώρων, εμφιάλωσης νερού κλπ
Θέλω επίσης να τονίσω ότι η Σουρωτή αναπτύχτηκε με τη συνδρομή εκατοντάδων επιστημόνων που εργάζονταν στα προγράμματα του Συνδέσμου και με την παρουσία του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον αείμνηστο Τριαρίδη, την Χοϊπελ, τον Ζήση Αγγελίδη και πολλούς άλλους και που θα πρέπει μπροστά στην βιομηχανία να γραφτούν τα ονόματα τους.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι στο βιβλίο που κυκλοφόρησε για την ιστορία της Σουρωτής, δεν είδα ούτε μια λέξη για αυτούς που βοήθησαν για να στηθεί αυτή η βιομηχανία και αυτό για μένα είναι απαράδεχτο.
Παράλληλα, να θυμίσω ότι όταν οι αντίπαλοι αυτής της βιομηχανίας θέλησαν να την τσακίσουν, εγώ προσωπικά μέσω του Ράδιο «Φωνή της Τούμπας» στήριξα την βιομηχανία και καλούσα κάθε μέρα τον κόσμο να στηρίξει την τότε δημοτική επιχείρηση.
Θέλω, στο σημείο αυτό να τονίσω, για το σημερινό πρόεδρο και φίλο Γιώργο Λώλα ότι οπότε ζητήσαμε την στήριξη του ραδιόφωνου την είχαμε με δυσκολίες, παρόλη τη στήριξη και την προβολή της Σουρωτής.
Όσο για τον Σύλλογο μας είναι ο μονός, που από την ίδρυση του μας υποστηρίζει με την καταχώρηση της Σουρωτής στο site του συλλόγου (www.loutropoleis.com), όπως και στην ηλεκτρονική εφημερίδα τα «Νέα Της Τούμπας». Ελπίζουμε φίλε πρόεδρε να συνεχιστεί αυτή σας η προσφορά. Σας ευχαριστούμε και πάλι.
Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι η πρώτη μας βοήθεια είναι η προσφορά που περνούμε από τον αναπληρωτή πρόεδρο μας, Νώντα Όχονου, οπού και εμείς προσφέρουμε προβάλλοντας τα προϊόντα αυτής την βιομηχανία «Oxounos snack» και στα δυο site μας και τον ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε και το ραδιόφωνο 1055 ROCK που κάθε μέρα με διαφημιστικό spot προβάλει το έργο του συλλόγου.

Την προσπάθεια αυτή τη συνεχίζουμε εδώ και 11 χρονιά και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Ο σύλλογος μας από την ίδρυση του δίνει μάχες για την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων.
Εκείνο που μας στεναχωρεί είναι ότι παρά τις δίκες μας προσπάθειες δεν μπορέσανε οι δυο αυτοί φορείς να συνεργαστούν εξαιτίας των γνωστών παθογενειών της ελληνικής δημοσίας ζωής, ενώ το καταστατικό του συνδέσμου προβλέπει συλλόγους σε όλη την χωρά.

Το μήνυμα από την σημερινή μας εκδήλωση προς την πολιτική ηγεσία είναι να μην παίζει με την οικονομία της χωράς μας και να στηρίξει τις υπάρχουσες βιομηχανίες και υποστηρίξει να δημιουργηθούν και άλλες.
Και για τις ελληνικές λουτροπόλεις πρόταση μας, εδώ και χρόνια είναι να κάνουν επιτελούς ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, προκειμένου να έχουμε τουρισμό για όλο τον χρόνο. Ταυτόχρονα να αναδειχτεί η συμβολή στην υγειά, και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Καλή μας χρονιά και καλές δουλειές κύριε πρόεδρε και επιτυχίες στην νέα σου επιχείρηση με μπροστάρη τώρα τον νεότερο Λόλα και καλές δουλειές σε όλες τις λουτροπόλεις
Θέλω να ευχαριστήσω τους 136 εργαζομένους στην σημερινή βιομηχανία της Σουρωτής και να τους ευχηθούμε καλή χρονιά.
Ο πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης
Ευχαριστώ

WordPress theme: Kippis 1.15