ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ
Στο γραφείο της τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων,κάλεσε σήμερα, Τετάρτη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.
Κατά την συνάντηση έγινε εποικοδομητική συζήτηση και η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τον κ. Πελεγρίνη να πιέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.
Ακόμη, η κ. Κουτζαμάνη ανέφερε ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.
Εν τω μεταξύ, παράνομη κρίθηκε η νέα απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι διοικητικοί, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
ο δικαστήριο έκρινε, συγκεκριμένα, ότι η απεργία είναι παράνομη, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και τέλος ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας
Αντίγραφο της απόφασης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.
Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα απευθύνει έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια, αλλά με σωστούς χειρισμούς από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά τα ΑΕΙ θα διαλυθούν.
Μία «αχτίδα φωτός» άφησε το ΕΜΠ, όπου έληξαν οι καταλήψεις στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών, ωστόσο από το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έξι Τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και μία Σχολή, η Νομική, τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.
Αρβανιτόπουλος: Δεν είναι πια απεργία, αλλά κατάληψη
Για κατάληψη και όχι για απεργία έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο επίταξης.
«Για δεύτερη φορά. Από το Πρωτοδικείο Αθηνών, κρίθηκε η απεργία τους παράνομη, για δεύτερη συνεχή φορά και συνυπολογίστε ότι και το ΣτΕ έχει απορρίψει τις ενστάσεις τους, για τα ασφαλιστικά μέτρα. Είναι πλέον προφανές ότι αυτή η απεργία είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και θα πρέπει να σταματήσει. Είναι εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους και δεν μπορεί ένα Πανεπιστήμιο – γιατί ουσιαστικά ένα Πανεπιστήμιο έχει μείνει κλειστό – δεν μπορούμε να το κρατάμε κλειστό, για να προασπίσουμε το όποιο δίκιο νομίζουμε ότι έχουμε, εις βάρος των άλλων», δήλωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm .
«Εδώ δεν πρόκειται περί διοικητικών υπαλλήλων ή μιας απεργίας. Εδώ, ουσιαστικά, πρόκειται περί κατάληψης. Κάποιοι έχουν βάλει την μπάρα και δεν αφήνουν τους καθηγητές και τους φοιτητές να πάνε να κάνουν τα καθήκοντά τους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίταξης που θα επιφέρει ανάφλεξη με καταλήψεις, ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέφερε: «Αυτό είναι το πρόβλημα γενικότερα, για όσους ξέρουν την ιστορία του πανεπιστημιακού χώρου, με όλο το βεβαρυμμένο παρελθόν το οποίο κουβαλά. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί τα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν στον Πανεπιστημιακό χώρο, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάφλεξη και κοινωνική αναταραχή».
Παραίτηση της Συγκλήτου ζητούν οι διοικητικοί του ΑΠΘ
Την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου από τα καθήκοντά τους, ως μέσο πίεσης ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, ζήτησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, με παρέμβασή τους στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, που διεξάγεται στο κτίριο διοίκησης του Ιδρύματος.
Το ίδιο αίτημα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, κατέθεσαν στη Σύγκλητο και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.
Η συνεδρίαση, παρουσία των διοικητικών υπαλλήλων, στους οποίους δόθηκε εκτενώς ο λόγος, έγινε σε ήρεμο κλίμα, ενώ κατατέθηκε ο προβληματισμός αρκετών πανεπιστημιακών και υπαλλήλων για το εάν «το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και πώς μετά τις διαθεσιμότητες» καθώς και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει μια ενδεχόμενη παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία- τόσο για το ίδρυμα όσο και σε σχέση με τη διαθεσιμότητα.
Τονίστηκε, επίσης, με έμφαση ότι η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στην Αθήνα κρίθηκε παράνομη, αλλά όχι και καταχρηστική.
Η διοίκηση του Ιδρύματος άκουσε όλες τις απόψεις και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν προκειμένου η Σύγκλητος να συσκεφθεί επί του αιτήματος και να ετοιμάσει ψήφισμα, καθώς και να συζητήσει τρέχοντα προγραμματισμένα θέματα.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και άλλοι κλάδοι που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας (σχολικοί φύλακες, καθηγητές ΕΠΑΛ, κ.ά.) έγιναν αποδέκτες πρότασης των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών κινητοποιήσεων από την επόμενη εβδομάδα, η οποία ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Διαβάστε ακόμη: