ΑΠΘ λίστα με τους 169
Να αποσύρει τον προσωρινό πίνακα μοριοδότησης των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ ζητά με έγγραφό της, το οποίο απέστειλε χθες προς το υπουργείο Παιδείας, η πρυτανεία του ι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο πίνακας περιέχει λάθη και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται ουσιαστικά άκυρος, αφού οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα ως προς το ποιοι από τους υπαλλήλους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η πρυτανεία ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω της επιβεβαίωσης των προσόντων που έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι υπάλληλοι κατά την απογραφή τους στην εδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση των δηλωθέντων προσόντων, είναι αναγκαία η συμβολή του ίδιου του Πανεπιστημίου και ειδικότερα της Διεύθυνσης Προσωπικού. «Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε από μόνοι μας, γιατί δεν ξέρουμε πώς και από ποιους θα αξιοποιηθεί η δουλειά μας, αλλά εάν μας ζητηθεί από το υπουργείο, ασφαλώς και θα συνδράμουμε», τονίζει στη «Μ» πηγή της πρυτανείας.
Σήμερα, στις 9.30 το πρωί, συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στην οποία θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα που έχει προκύψει με τις διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ορισμένα μέλη της Συγκλήτου πρόκειται να προταθεί η υποβολή ομαδικών παραιτήσεων, όπως συνέβη προχθές με τη Σύγκλητο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάλογη απαίτηση θα τεθεί και εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι αποφάσισαν να παραστούν στη συνεδρίαση.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να παρουσιαστούν οι εκθέσεις των γενικών διευθυντών των διαφόρων υπηρεσιών του ΑΠΘ, οι οποίες παραδόθηκαν χθες στην πρυτανεία. Σε αυτές τα υπηρεσιακά στελέχη του Πανεπιστημίου περιγράφουν τα προβλήματα τα οποία αναμένεται να προκληθούν στον τομέα ευθύνης τους, εφόσον τεθούν εκτός του ιδρύματος οι 169 διοικητικοί υπάλληλοι.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι πρυτάνεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια. Το αίτημα δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος. «Η σύνοδος πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η χθεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ. Στη διάρκειά της σημειώθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ των υπαλλήλων, καθώς οι μεν κατηγορούσαν τους δε ότι εσκεμμένα υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις προσόντων, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον μόρια με σκοπό να αποφύγουν τη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι οι οποίοι υπέβαλαν αναληθείς δηλώσεις προσόντων υπερβαίνουν τους 30. Ορισμένοι εξ αυτών, απαντώντας στις δριμείες επικρίσεις που δέχθηκαν, ισχυρίστηκαν πως ό,τι συνέβη δεν έγινε εσκεμμένα αλλά από λάθος καθώς, όπως είπαν, η απογραφή έγινε βεβιασμένα και χωρίς τις απαραίτητες οδηγίες εκ μέρους του υπουργείου.
«Το είχαμε πει εγκαίρως ότι η εκβιαστική και αδιαφανής διαδικασία απογραφής, την οποία επέβαλε το υπουργείο, θα οδηγούσε σε ανθρωποφαγία», δήλωσε στη «Μ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού, Σάββας Παπαδόπουλος.
Πάντως, ήδη από χθες, αρκετοί από τους θιγόμενους υπαλλήλους προετοιμάζονται να καταθέσουν ένσταση ή αίτηση θεραπείας, ζητώντας την επανεξέταση της μοριοδότησης του συνόλου των απογραφέντων υπαλλήλων.
Προς διευκόλυνση των υπαλλήλων, η Διεύθυνση Προσωπικού εξέδωσε χθες ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο δίνει κατευθύνσεις ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την υποβολή των ενστάσεων. Συνιστά οι ενστάσεις να υποβληθούν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, προς το «Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο Αρμόδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ» όσο και προς το ΑΣΕΠ. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να στρέφονται συγκεκριμένα και επωνύμως κατά κάποιου και να μην είναι γενικές.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν χθες να επανέλθουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αποδεχόμενοι την πρόταση της ομοσπονδίας τους για δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες ώς την Παρασκευή.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αναμένει λύση από τη δικαιοσύνη
Την απόφαση του δικαστηρίου για το αν η νέα 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων είναι παράνομη ανέμενε ώς αργά το βράδυ το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση του. Το υπουργείο κατέθεσε προσφυγή κατά της απεργίας χθες το πρωί και η εκδίκασή της έγινε το μεσημέρι. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο η κατάσταση είναι αδιέξοδη καθώς τα δύο αυτά ιδρύματα είναι τα μόνα στα οποία δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές. Τα ιδρύματα δεν λειτούργησαν ούτε χθες καθώς από νωρίς το πρωί διοικητικοί υπάλληλοι είχαν αποκλείσει τις εισόδους των δύο ιδρυμάτων.
Αν και ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε απειλήσει πως όποιος εμπόδιζε την είσοδο στα πανεπιστήμια θα συλλαμβανόταν, η αστυνομία δεν έκανε πουθενά την εμφάνισή της. Στο ΕΜΠ σταμάτησε η κατάληψη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, όπου έγιναν μάλιστα και εξετάσεις σε ένα από τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. Αργά το απόγευμα επρόκειτο να γίνουν συνελεύσεις φοιτητών και σε άλλα τμήματα του ιδρύματος.
Αργά προχθές το βράδυ, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε (στο Mega) ότι σε διαθεσιμότητα θα τεθούν τελικά 1.140 αντί των αρχικώς 1.349, από τους οποίους οι 650 θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα.
«Ο δίκαιος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και τον κυβερνητικό αυταρχισμό πρέπει να γίνει μέρος μιας συνολικής πάλης εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και Ε.Ε., που μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε ανώνυμη εταιρεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.