Thomas Cook: 3.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα – Φόβοι για λουκέτα σε ξενοδοχεία
Φόβους για κανόνια στο ξενοδοχειακό κλάδο της Κέρκυρας μετά το λουκέτο της Thomas Cook εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μπάμπης Βούλγαρης. «Η Thomas Cook πληρώνει με καθυστέρηση 2-3 μηνών. Τα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα δεν έχουν πληρωθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει και σε αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο σε προμηθευτές, προσωπικό όσο και στην επιβίωση των ίδιων των ξενοδοχειακών μονάδων» είπε στο ethnos.gr ο κ. Βούλγαρης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας συνέστησε ψυχραιμία 48 ωρών «για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πρέπει να φροντίσουμε αυτούς του ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί, οι οποίοι πιθανότατα έχουν προπληρώσει τις διακοπές τους και δεν φταίνε σε τίποτα. Χρειάζεται μια οργανωμένη διαχείριση γιατί δεν αξίζει να δούμε εικόνες πανικού στο αεροδρόμιο των Φαιάκων οι οποίες θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και θα δυσφημίσουν την χώρα μας. Αυτή είναι η πρότασή μου αλλά δεν ξέρω πόσοι και ποιοι ξενοδόχοι θα την ακολουθήσουν», είπε ο κ. Βούλγαρης.
Ήδη οι ξενοδόχοι του νησιού βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ασφαλιστικές εταιρίες της ταξιδιωτικής εταιρίας για να δουν πώς θα προχωρήσουν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τους τουρίστες που ήδη βρίσκονται στο νησί.
Με το 60% του Κερκυραϊκού εισερχόμενου τουρισμού να έχει βάση το Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, τις χώρες δηλαδή όπου ο όμιλος Thomas Cook είχε εκτός από τεράστιο μερίδιο αγοράς και μεγάλο πτητικό πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα με τα τουριστικά πακέτα Οκτωβρίου, οδηγώντας στο πρόωρο τέλος της τουριστικής περιόδου.
Το λουκέτο της Thomas Cook έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για τον τουρισμό της Μεγάλης Βρετανίας καθώς το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα θα επηρεαστεί και από το επικείμενο Brexit.

Χάρης Θεοχάρης για Thomas Cook: 50.000 οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα
Γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάρρευσης της Thomas Cook ζητά ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την EThomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, συνεχίζει, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΤΕ καλεί επίσης τον ιδιωτικό τομέα να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς» ενώ κλείνει λέγοντας πως ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.