Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Διώξεις για κακουργήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο χρηματισμού

Στην Α΄ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν και θα απολογηθούν το Σάββατο και την Κυριακή οι συλληφθέντες για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα χρηματισμού και διαφθοράς που δρούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Για τέσσερα κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα κατηγορούνται, κατά περίπτωση, 19 άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα που δρούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενώπιον της εισαγγελέως ποινικής δίωξης οδηγήθηκαν, αργά το απόγευμα, 18 άτομα που συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης, τέσσερις εφοπλιστές, όπως επίσης στελέχη εταιρειών που κατέχουν ρυμουλκά σκάφη και χειριστές ρυμουλκών. Στην ογκωδέστατη δικογραφία που ξεπερνάει τις 2.000 σελίδες περιλαμβάνεται κι ακόμα έναν εφοπλιστή.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, το Σάββατο και την Κυριακή. Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων αφορά τις κακουργηματικές πράξεις της «εγκληματικής οργάνωσης» και της «εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού».

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος λιμενάρχης και οι πλοηγοί διώκονται για τα κακουργήματα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της «δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση». Όσον αφορά τους εφοπλιστές και όσους κατηγορούμενους συνδέονται με τις εταιρείες ρυμουλκών διώκονται ακόμη για το πλημμέλημα της «δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού».

Η υπόθεση αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ’ όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, ύστερα από χρηματισμό. Οι «αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσαν σχεδόν για δύο χρόνια με τις έρευνες να είχαν ενταθεί από τον περασμένο Μάιο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα και  τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκομένων προσώπων και δέσμευσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ως θύματα της χαρακτηριζόμενης ως «εγκληματικής οργάνωσης» που λειτουργούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται ναυτιλιακές εταιρείες που κατήγγειλαν την αθέμιτη δράση της, ενώ μία από τις καταγγέλλουσες ναυτιλιακές εταιρίες φαίνεται πως οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv

WordPress theme: Kippis 1.15