Σχετικά Άρθρα
  • Επίθεση χάκερ στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Επίθεση χάκερ στον δήμο Θεσσαλονίκης

     22/07/2021 15:24

Καμία υπηρεσία δεν θα μπορεί να παρέχει και αύριοΠαρασκευή 23 Ιουλίου, στους ιδιώτες και στους δημότες του ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβερνοεπίθεση που εξαπέλυσαν, σήμερα, χάκερς κατά του λογισμικού του δήμου.

Εδώ και ώρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος βρίσκεται στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης μαζί με τον αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Αβαρλή, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και συλλογή των στοιχείων. Ακολούθως, ο κ. Αβαρλής θα υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων, ως εκπρόσωπος του δήμου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αναζήτηση των προσώπων και του μέρους από όπου εκτελέσθηκε η επίθεση, εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλώντας στο makthes.gr.

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επίθεσης, πρόκειται για έναν ιό τύπου ransomware, το οποίο σημαίνει ότι έχει μολυνθεί κάθε αρχείο που είναι εγκατεστημένο στο λογισμικό του δήμου Θεσσαλονίκης και εμφανίζεται ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερς ζητάνε «λύτρα» για να το αφήσουν ελεύθερο, προσθέτει ο κ. Αβαρλής.

Αυτή τη στιγμή έχουν κλειδώσει όλα τα συστήματα και κατόπιν υπόδειξης των αρχών έχει διακοπεί οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ ιδιωτών και δήμου, επισημαίνει ο ίδιος.

Ακόμη, η εταιρεία που έχει υπό την αιγίδα της την ηλεκτρονική προστασία του δήμου τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το «ψηφιακό» περιβάλλον θα είναι καθαρό και ότι τα αρχεία μπορούν να ξανανοίξουν, ενημερώνει ο αντιδήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κυβερνοεπίθεση, ο κ. Αβαρλής ξεκαθαρίζει ότι ο τύπος του ιού δεν έχει τη δυνατότητα να υποκλέψει αρχεία. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχουν καταστραφεί αρχεία, κάτι το οποίο θα φανεί όταν ο δήμος αποκτήσει ξανά ασφαλή πρόσβαση στο λογισμικό σύστημά του, σπεύδει να συμπληρώσει ο ίδιος.

Μάλιστα μέχρι σήμερα το μεσημέρι το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο λειτουργούσαν κανονικά και εξέδιδαν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, «αλλά και εκείνα τα διακόψαμε το μεσημέρι όλα, όπως μας υπέδειξαν οι αρχές», συνεχίζει ο αντιδήμαρχος.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, η επίθεση δεν μπορούσε να είχε αποφευχθεί, διότι «η δύναμη όλων αυτών είναι τέτοια που κάνουν κυβερνοεπίθεση στον Μπάιντεν. Από χίλιες-δυο μεριές θα μπορούσαν να μπουν».