ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
rkontogiannidis@egnatiapost.gr
Άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν στα κοινά του πρώην Δήμου Νεάπολης, φέρονται τώρα να επαναδραστηριοποιούνται και να θολώνουν το τοπίο αναφορικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Χατζησάββα και το Ναθαναήλ Λαδόπουλο, τους οποίους πληροφορίες φέρουν να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν το δήμο.
Ο Γρηγόρης Χατζησάββας, από την παλαιά «φρουρά» του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε για 16 χρόνια δήμαρχος -ήταν ο πρώτος «Καποδιστριακός»- του πρώην Δήμου Νεάπολης. Το έργο του κρίθηκε σε γενικές γραμμές επιτυχημένο στην περιοχή και αποχώρησε από το δήμο το 2002, όταν κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης -δεν κατάφερε να εκλεγεί-, δίνοντας το «δαχτυλίδι» στο «πνευματικό του παιδί» στο Δήμο Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλο. Σήμερα ο κ. Χατζησάββας κρατάει «χαμηλά την μπάλα» αναφορικά με το ενδιαφέρον του για το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στην περιοχή ότι έχει ξεκινήσει επαφές είτε για τη συγκρότηση αυτόνομου ψηφοδελτίου είτε για συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους για το δήμο, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, με στόχο να αλλάξει η διοίκηση του δήμου.
Ο Ναθαναήλ Λαδόπουλος διετέλεσε για οκτώ χρόνια δήμαρχος Νεάπολης και προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ. Η κόντρα που ξέσπασε με το μέντορά του, Γρηγόρη Χατζησάββα, πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά και η συνένωση της Νεάπολης με τις Συκιές, τα Πεύκα και τον Άγιο Παύλο στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Νεάπολης – Συκεών -ο ίδιος είχε αντισταθεί σθεναρά στη συνένωση-, τον έκαναν να μην κατέβει στις τότε αυτοδιοικητικές εκλογές. Σήμερα φέρεται να επανενεργοποιείται και μάλιστα να προσπαθεί να πάρει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.
Οι σίγουροι
Τρεις είναι οι μέχρι στιγμής σίγουροι διεκδικητές για το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, με άλλους δύο να εκδηλώνουν φανερά το ενδιαφέρον τους και να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους το επόμενο διάστημα.
Ο νυν δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και για πολλά χρόνια δήμαρχος του πρώην Δήμου Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον «Καλλικρατικό» δήμο. Η υποψηφιότητά του εμφανίζεται πολύ ισχυρή, αφού παρά τα πολλά χρόνια της θητείας του, δεν έχει αποδυναμωθεί από στελέχη. Σενάρια, που πριν από λίγο καιρό έφεραν το νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών, Αντώνη Σαουλίδη, να ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη Δανιηλίδη και να διεκδικεί το δήμο με δικό του ψηφοδέλτιο, έχουν διαψευστεί. Ο Σίμος Δανιηλίδης προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, στηρίζεται από ευρύτερες δυνάμεις της περιοχής.
Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ, θα είναι για μία ακόμη φορά ο Χαράλαμπος Βέλλης. Βρίσκεται και σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και έχει μαζί του άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους.
Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, εκλεκτός του θα είναι ο Χρήστος Γιαρένης για το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, πρόσωπο με δράση στο παρελθόν στα κοινά της περιοχής.
Την υποψηφιότητά του για το δήμο θα ανακοινώσει μετά τις 15 Φεβρουαρίου ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε στο παρελθόν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Συκεών επί διοίκησης Σίμου Δανιηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε κατέβει και το 2010 ως υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος. Εμφανίζεται ως ανοιχτός σε συνεργασίες, για τη συγκρότηση ισχυρού ψηφοδελτίου και για το λόγο αυτό βρίσκεται σήμερα σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Γρηγόρη Χατζησάββα, αλλά και με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών, Δημήτρη Ζιγκερίδη.
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο, είναι έντονο το ενδιαφέρον του να επαναδιεκδικήσει το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Ο κ. Ζιγκερίδης προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη της οποίας κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, ωστόσο, εμφανίζεται σήμερα χολωμένος με τη γαλάζια παράταξη και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τη στελέχωση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου.