Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας
Info Loutropoleis
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 90164
Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2026

ΠΡΟΣ:

  • Τη διοίκηση του ξενοδοχείου Mitsis Galini στα Καμένα Βούρλα
  • Τους υπευθύνους της επένδυσης στο πρώην οικόπεδο του ΕΟΤ – Λουτρά Κονιαβίτη
  • (INMO PARCK INVEST S.A.
  • Το Υπερταμείο / αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την πορεία των επενδύσεων στα ιαματικά λουτρά των Καμένων Βούρλων

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον συνεργάτη μας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρη Μακρινίτσα, ο οποίος δραστηριοποιείται στα Καμένα Βούρλα και παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα της περιοχής, επιθυμούμε  να ζητήσουμε  επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επενδύσεων στα ιαματικά λουτρά των Καμένων Βούρλων.

Ειδικότερα, μας απασχολεί η κατάσταση και η πορεία των έργων που συνδέονται με το Mitsis Galini και την ευρύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών, καθώς και η επένδυση στην περιοχή του πρώην οικοπέδου του ΕΟΤ, στα Λουτρά Κολιαβίτη,INMO PARCK INVEST S.A για την οποία έχει αναφερθεί επένδυση σημαντικού ύψους, της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις και τις πληροφορίες για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη της περιοχής μέσα στα επόμενα χρόνια, μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει την αναμενόμενη πρόοδο των έργων.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα και συγκεκριμένα:

  1. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση των επενδύσεων στα Καμένα Βούρλα;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων που αφορούν το Mitsis Galini και τις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης της έκτασης στα Λουτρά Κολιαβίτη, πρώην οικόπεδο του ΕΟΤ;
  4. Ποια εναι η  ισπανικής εταιρείας που έχει αναλάβει ή προτίθεται να αναλάβει τη συγκεκριμένη επένδυση;
  5. Έχει υπογραφεί οριστική συμφωνία ή σύμβαση παραχώρησης και ποιοι είναι οι βασικοί όροι και οι προβλεπόμενες ημερομηνίες υλοποίησης;
  6. Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες, χρηματοδοτήσεις και εγκρίσεις για την έναρξη των έργων;
  7. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν στην πράξη οι εργασίες και ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει διαφάνεια και επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, καθώς τα Καμένα Βούρλα αποτελούν ιστορική λουτρόπολη με σημαντικό ιαματικό πλούτο και δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και της υγείας.

Παράλληλα, μας απασχολεί και η προγραμματισμένη διαδικασία για την αξιοποίηση των Λουτρών Θερμοπυλών, για την οποία έχει αναφερθεί ότι πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία στις 30 Σεπτεμβρίου 2026. Ευχόμαστε η διαδικασία αυτή να οδηγήσει σε έναν σοβαρό επενδυτή και σε πραγματική ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Ο Σύλλογός μας έχει διατυπώσει επανειλημμένα την άποψη ότι οι ιαματικές πηγές της χώρας δεν πρέπει να παραμένουν αναξιοποίητες. Τα ιαματικά νερά αποτελούν σημαντικό εθνικό πλούτο και μπορούν, με σωστή αξιοποίηση, να συμβάλουν στην υγεία, στον ιαματικό τουρισμό, στην απασχόληση και στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Το ίδιο ενδιαφέρον εκφράζουμε και για άλλες λουτροπόλεις της χώρας, όπως τα Λουτρά Αιδηψού, τα Λουτρά Υπάτης και τα Λουτρά Κύθνου, όπου επίσης αναμένουμε να δούμε τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί να μετατρέπονται σε πραγματικά έργα.

Με την παρούσα επιστολή δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Αντίθετα, ζητούμε επίσημη, σαφή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων και η ευρύτερη κοινωνία ποιο είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων και πότε θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του σημαντικού ιαματικού πλούτου της περιοχής.

Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντησή σας στα παραπάνω ερωτήματα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον συνεργάτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας, κ. Δημήτρη Μακρινίτσα, για τη συνεχή ενημέρωση και το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα των Καμένων Βούρλων, καθώς και για την παρακολούθηση των εξελίξεων και σε άλλες σημαντικές λουτροπόλεις της περιοχής

Με εκτίμηση,

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο
Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Ο Πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης

Ο Αντιπρόεδρος
Αχιλλέας Μεταλλούλης

Ο Γραμματέας
Μάκης Κιφοκέρης

Θεσσαλονίκη, 23/08/2026 contact@growthfund.gr

 

(INMO PARCK INVEST S.A.

Πρόκειται για την ισπανική εταιρεία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη» στα Καμένα Βούρλα, με επενδυτικό σχέδιο τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε δημοσιεύματα του 2024 και επιβεβαιώνεται από δημοσιεύματα του 2026 σχετικά με το ΕΣΧΑΔΑ)

====================================================================

PANHELLENIC ASSOCIATION OF THERMAL SPRINGS AND SPA TOWNS OF GREECE
Thessaloniki, Greece
23 August 2026

TO:
INMO PARCK INVEST S.A.
Spain / Athens, Greece

SUBJECT: Request for information regarding the €200 million investment at the Koniaviti Thermal Springs in Kamena Vourla, Greece

Dear Sirs,

The Panhellenic Association of Thermal Springs and Spa Towns of Greece would like to request an official update regarding the progress of your investment project at the Koniaviti Thermal Springs and Camping property in Kamena Vourla, Greece.

According to publicly available information, INMO PARCK INVEST S.A., a Spanish company, was selected as the preferred investor following the relevant tender process for the development of the property. The investment has been announced at a value of at least €200 million.

The project is of great importance to the future of Kamena Vourla and to the development of thermal tourism in Greece.

We would therefore appreciate receiving official information regarding:

  1. The current status of the investment project.
  2. The timetable for the commencement of construction and development works.
  3. The planned investments and facilities, including accommodation, wellness facilities, thermal spa facilities and other tourism infrastructure.
  4. The timetable for the development and operation of the Koniaviti thermal springs.
  5. Whether all necessary permits and approvals have been obtained.
  6. The expected completion dates for the different stages of the project.
  7. Whether there have been any changes to the original investment plan or timetable.

The local community and our Association have been waiting for many years for the substantial development of the thermal resources of Kamena Vourla.

We believe that the investment of INMO PARCK INVEST S.A. can contribute significantly to the revival of the area and to the development of Greece as an international thermal tourism and wellness destination.

We would therefore be grateful for your written response and for any updated information that you can provide regarding the progress and timetable of the project.

Yours faithfully,

PANHELLENIC ASSOCIATION OF THERMAL SPRINGS AND SPA TOWNS OF GREECE

Anestis Anastasiadis
President

Achilleas Metaloulis
Vice President

Makis Kifokeris
Secretary

WordPress theme: Kippis 1.15