ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2015

Σας υποβάλλουμε προς ψήφιση τον Προϋπολογισμό του Δήμου μας, για τη νέα χρονιά (2015).

Για τη σύνταξη του φετινού Προϋπολογισμού λάβαμε υπόψη μας τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε και οι οποίες δημιουργούν νέες ευθύνες για το Δήμο μας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς:

Πάνω από 10% του πληθυσμού της χώρας μας είναι κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, το ποσοστό της ανεργίας κοντεύει να αγγίξει το 30% ενώ υπάρχει και τεράστια οικονομική κρίση στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, η αποκέντρωση του κράτους και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέβλεπε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν έχουν προχωρήσει. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερείται οικονομικών πόρων και δυνατοτήτων για να εκτελέσει τους στόχους της.

Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας όλων αυτών, ο Προϋπολογισμός του 2015 που καταρτίσαμε οφείλει να έχει – και έχει – σαφή αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.

Η βούληση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εκφράζεται και μέσα απ’ τη διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού 2015, είναι να συνεχίσει ο Δήμος να είναι αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Αφενός να μην τους επιβαρύνει με αυξήσεις τελών, φόρων ή επιβολή νέων και αφετέρου να διαθέτει κονδύλια για την υποστήριξη των ιδιαίτερα οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας, μέσω κοινωνικών δράσεων που αναλαμβάνει.

 

Γι’ αυτό ο Προϋπολογισμός του 2015 αποτυπώνει:

  1. την αύξηση των δαπανών κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας για 4η συνεχή χρονιά.
  2. το πάγωμα των δημοτικών ανταποδοτικών τελών και την ταυτόχρονη μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων. Συνεχίζουμε, έτσι, να αποκαθιστούμε τη στρεβλή κατάσταση που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου από το 2002 κι έπειτα.
  3. τον δραστικό περιορισμό των χρεών του Δήμου. Ενώ είχαμε παραλάβει χρέη προς προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 40 εκ. Ευρώ καταφέραμε μέσα στα προηγούμενα τρία χρόνια και το συνεχίζουμε κατά το 2015 να τα αποπληρώσουμε σχεδόν εξολοκλήρου. Αποκαθιστούμε, έτσι, την οικονομική αξιοπιστία του Δήμου, αλλά και διευκολύνουμε σ’ ένα βαθμό την αγορά που στενάζει αυτήν τη περίοδο και από έλλειψη ρευστότητας.
  4. τα κονδύλια που διεκδικούμε από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ευρωπαϊκά και εθνικά. Περισσότερα από 40 εκ. Ευρώ θα εισέλθουν στα ταμεία του Δήμου, υποκαθιστώντας τις πάλαι ποτέ πλούσιες κρατικές επιχορηγήσεις που μειώνονται σταθερά από το 2011 κι έπειτα. Και αποδεικνύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να διαχειριστεί πόρους και κονδύλια, όπως και ότι είναι σε θέση να σχεδιάσει και να προγραμματίσει αναπτυξιακά.
  5. την εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων που είχαν «φουσκώσει» από τα δάνεια που συνάφθηκαν μεταξύ των ετών 2001 και 2009, αλλά κυρίως το ότι δεν προβήκαμε σε περαιτέρω δανεισμό, ενώ ταυτόχρονα έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε θεαματικά το αποθεματικό του Δήμου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρηστής και συνετής οικονομικής διαχείρισης και της πιστής τήρησης των προϋπολογισμών των τεσσάρων τελευταίων ετών

 

Πιο αναλυτικά, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής:

 

  1. Το ζήτημα της Καθαριότητας είναι για την πόλη μας μεγάλης σημασίας. Μετά την εξασφάλιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του Στόλου μας με νέα Απορριμματοφόρα, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή του συστήματος Υπόγειων Κάδων με χρηματοδότηση από αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια (χρηματοδοτικό εργαλείο jessica). Στρατηγικός μας στόχος είναι η σταθερή μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους (Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, Επανάχρηση, κ.ο.κ). Να επισημάνω ότι η μείωση του Προϋπολογισμού του 2015 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες οφείλεται στη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω ορθολογικότερης διαχείρισης των εξόδων των εν λόγω υπηρεσιών. Αντίθετα οι επενδυτικές δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών αυξήθηκαν αισθητά.
  2. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρόλο που οι κρατικές και λοιπές επιχορηγήσεις για επενδύσεις (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο) έχουν μειωθεί αισθητά, για 2015 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με αυτό του 2014 κατά 5,76%. Στόχος μας είναι η ωρίμανση και η ένταξη δράσεων και έργων σε ευρωπαϊκά και λοιπά χρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και η διεκδίκηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και από το Πράσινο Ταμείο.
  3. Συνεχίζουμε την προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών μας ακόμη και των πλέον ανελαστικών διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Στόχος μας είναι η συνεχής μείωση μέσω νέου σχεδιασμού των λειτουργικών μας δαπανών και η διάθεση των κονδυλίων που θα εξοικονομήσουμε σε απαραίτητες επενδυτικές δραστηριότητες.
  4. Η βαρύτητα του φετινού, όπως και των προηγούμενων Προϋπολογισμών, πέφτει στις δράσεις της Κοινωνικής Πολιτικής. Όχι μόνο διατηρούμε όλες τις κοινωνικές δομές των προηγούμενων ετών, αλλά τις ενισχύουμε με τη δημιουργία νέων, όπως η επέκταση του Υπνωτηρίου Αστέγων με τον απαραίτητο νέο εξοπλισμό του, Συσσίτια απόρων ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, αύξηση των δαπανών για κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ, για εξοπλισμό Ιατρείων Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και αύξηση επιχορηγήσεων των Νομικών μας Προσώπων για υλοποίηση Κοινωνικών Ιατρείων, Κοινωνικών Παντοπωλείων σε κάθε κοινότητα και για τη δημιουργία ξενώνα προσφύγων στους στάβλους Παπάφη.
  5. Στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού, αυξήσαμε τις δαπάνες του 2015, μολονότι θεωρούμε ότι οι δομές και τα προγράμματα που ήδη τρέχουμε είναι ικανοποιητικά. Όμως, προβλέπονται κονδύλια για επιπλέον δράσεις, δημιουργία περιπτέρων τουριστικής πληροφόρησης, επιπλέον εκθέσεις και συνέδρια που θα συμβάλουν στην καλύτερη προβολή του Δήμου.

 

Οι αυξήσεις αυτών των δαπανών έγιναν χωρίς αύξηση ούτε των εσόδων μας ούτε του Προϋπολογισμού μας συνολικά. Ήταν αποτέλεσμα αύξησης του χρηματικού πλεονάσματος που δημιουργήσαμε λόγω της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και των σφιχτών προϋπολογισμών των τελευταίων ετών αλλά και της θεαματικής μείωσης των χρεών μας.

Αφού λοιπόν περάσανε τα χρόνια στερήσεων και περικοπών φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να μιλάμε κατ’ ουσία για τον πρώτο πραγματικά αναπτυξιακό Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον οποίο και σας καλώ να υπερψηφίσετε.

WordPress theme: Kippis 1.15