Ευρωπαϊκή βοήθεια για 165.000 άπορες οικογένειε

Ευρωπαϊκή βοήθεια για 165.000 άπορες οικογένειε

Τρόφιμα, συσκευασμένα γεύματα, ρουχισμό, παιδικά και βρεφικά είδη, καθώς και συνοδευτικές δράσεις-υπηρεσίες για παιδιά, όπως κοινωνικά φροντιστήρια, περιλαμβάνει το νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας για άπορους και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 165.000 οικογένειες, στις οποίες θα παρασχεθεί και συμβουλευτική-ψυχολογική στήριξη.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

Οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2015 μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Επισιτιστική και βασική υλική υποδομή προς τους απόρους”, που χρηματοδοτείται με 330 εκατ. ευρώ από το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας και το οποίο παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Για την υλοποίησή του ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι οι φορείς, υπουργείο Εργασίας, περιφέρειες, δήμοι και εκκλησία, και στόχος είναι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε προτάσεις.
“Εξασφαλίσαμε 330 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με τη θεσμική συνεργασία του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κοινωνική σύμπραξη, θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων με διαφάνεια”, τόνισε από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Κεγκέρογλου.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο πρόγραμμα που αφορά το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, τονίζοντας ότι “μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.903 αιτήσεις, ενώ εντός των ημερών αναμένεται η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και η διασταύρωση στοιχείων”.

235.000 ΑΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ώστε το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί ταχύτατα, καθώς οι ανάγκες στην Κεντρική Μακεδονία είναι αυξημένες, επισήμανε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τόνισε ότι το ποσοστό των ανέργων στην ΠΚΜ ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, ενώ 235.000 συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται άποροι και ευάλωτοι, ενώ 15.000 σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και φιλόπτωχων συλλόγων.
“Αρχίζουμε έγκαιρα και στοχευμένα την προετοιμασία για τη διαβούλευση. Για μας αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση η αρωγή προς τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη μας. Σε μία περίοδο κατά την οποία δυστυχώς οι ευάλωτοι κοινωνικά συμπολίτες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της παρατεταμένης και σφοδρής κρίσης αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, που συνιστά σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χώρα όσο και για την περιφέρειά μας”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Ο ίδιος έθεσε επίσης στον υφυπουργό Εργασίας το πολύ σημαντικό ζήτημα των συμπράξεων. Είναι κρίσιμο, όπως είπε, για την περιφέρεια να συμμετάσχει σε περισσότερα από ένα σχήματα, σε στοχευμένες συμπράξεις στις περιφερειακές ενότητες, όπου οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής είναι διαφοροποιημένες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι η διοίκηση της ΠΚΜ ανοίγει μία “κοινωνική ομπρέλα” με δράσεις αλληλεγγύης για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. “Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη και πρωτίστως ανθρώπινη περιφέρεια”, ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα
Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της καταγραφής που διενεργεί ο Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τα οποία ολοένα και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρυματικές δομές για τη σίτιση των παιδιών τους.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο βοηθός του Συνηγόρου Γιώργος Μόσχος το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι απειλητικό, καθώς το ποσοστό των ανήλικων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό προσεγγίζει το 40%.
Στο κλίμα αυτό πολλοί είναι πλέον οι γονείς που απευθύνονται σε ιδρύματα, δηλώνοντας αδυναμία να θρέψουν τα παιδιά τους, και ζητούν ακόμη και φιλοξενία με διανυκτέρευση. “Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής, ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό, αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση”, σημείωσε ο κ. Μόσχος.

Χείρα βοηθείας στους απόρους ενόψει Χριστουγέννων
Της Βαρβάρας Ζούκα
Το… πνεύμα των Χριστουγέννων σε περισσότερους από χίλιους τετρακόσιους ανθρώπους που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης, αναλαμβάνει να μεταφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο δήμος Θεσσαλονίκης θα στρώσει το γιορτινό τραπέζι σε επτακόσιους άπορους πολίτες. Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα οργανωθεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στους χώρους της Φοιτητικής Λέσχης από τη 1.00 μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφέρει πακέτα τροφίμων με είδη άμεσης κατανάλωσης σε επιπλέον επτακόσια άτομα, βοηθώντας τα να στρώσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο τραπέζι. “Τα άτομα που θα βοηθηθούν είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο που έχει συνταχθεί και έχουν ελεγχθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Πρόκειται για πολίτες που δεν στάθηκε δυνατό σε αυτήν τη φάση να βοηθηθούν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί διακόσιες οικογένειες, που εναλλάσσονται ανά εξάμηνο”, εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Όπως γνωστοποίησε η κ. Γούλα, για τους δικαιούχους που προέρχονται από τη δυτική πλευρά της πόλης η διανομή των πακέτων θα γίνει από το κτίριο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στην οδό Μοναστηρίου 53 – 55. Για τους δικαιούχους από τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης η διανομή των τροφίμων θα γίνεται από τα γραφεία των κατά τόπους δημοτικών κοινοτήτων.

Συλλογή τροφίμων και παιχνιδιών
Αύριο, ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργαζόμενος με τηλεοπτικούς σταθμούς, οργανώνει δράσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων αλλά και παιχνιδιών. “Ζητούμε την ενεργοποίηση του κόσμου, ώστε να συγκεντρωθούν είδη που θα καλύψουν βασικές ανάγκες ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη από τη βοήθειά μας. Η συνδρομή των απλών πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει σε μια ουσιαστικότερη βάση την εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι πραγματικά πολύ σημαντική για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου και την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση”, υπογράμμισε η κ. Γούλα.
Από τις 11.00 αύριο το πρωί μέχρι και τις 2.00 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους θα συλλέγονται παιχνίδια και ρούχα, τα οποία τις επόμενες ημέρες είτε θα δοθούν σε ιδρύματα που φιλοξενούν και προστατεύουν παιδιά είτε θα διατεθούν σε παιδιά όλων των ηλικιών που προέρχονται από άπορες οικογένειες, οι οποίες ενισχύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα παιχνίδια και τα ρούχα που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να είναι καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση.
Εξάλλου, από τις 10.00 αύριο το πρωί μέχρι και τις 6.00 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα συλλέγονται τρόφιμα, τα οποία θα μεταφερθούν στην τράπεζα τροφίμων του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να μοιραστούν σταδιακά σε άπορες οικογένειες. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να βρίσκονται σε τυποποιημένη μορφή και να είναι μακράς διάρκειας (π.χ. όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, κονσέρβες).

Διεύρυνση κοινωνικών δομών
Χθες η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης ανακοίνωσε τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών του δήμου Θεσσαλονίκης από το νέο έτος με την ενίσχυση των συσσιτίων και κυρίως με την προσπάθεια να δημιουργηθούν κοινωνικά παντοπωλεία σε κάθε δημοτική κοινότητα.
“Θα αυξήσουμε τα συσσίτια, αλλά συγχρόνως θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, αρχής γενομένης από τις μεγαλύτερες δημοτικές κοινότητες. Τα συσσίτια είναι ασφαλώς αναγκαία, αλλά οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά αισθάνονται άσχημα. Το κοινωνικό παντοπωλείο είναι η πιο αξιοπρεπής εικόνα της βοήθειας που μπορείς να προσφέρεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γούλα.
Σήμερα μέσω των συσσιτίων που έχουν οργανωθεί στις πέντε δημοτικές κοινότητες και στην περιοχή της Τριανδρίας εξυπηρετούνται συνολικά 760 άτομα. Τετρακόσιες άπορες οικογένειες εξυπηρετούνται κάθε χρόνο από το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Μοναστηρίου 124, ενώ εκατοντάδες οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια μέσω της τράπεζας τροφίμων και ρουχισμού που λειτουργεί στο κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το υπνωτήριο των αστέγων φιλοξένησε περίπου εξακόσια άτομα, ενώ το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων εξυπηρέτησε 550. Αυτές οι δύο δομές που απευθύνονται στους αστέγους εντάσσονται στο δίκτυο των συνολικά οκτώ δομών που αναπτύχθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την “Άρσις” και την “Praksis” στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στον δήμο Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα 45 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, ζητώντας είτε φιλοξενία είτε συμβουλευτική.

Ρεπορτάζ

Αξιολόγηση

WordPress theme: Kippis 1.15