Προς αναβολή η δίκη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης
Σε δικαστικό ντέρμπι με διαδοχικές ανατροπές εξελίσσεται η εκδίκαση ή όχι της υπόθεσης υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης στο πενταμελές εφετείο με κατηγορούμενο τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, παρότι χθες το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε τη διεξαγωγή της δίκης, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο στο δικηγορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης για τη χορήγηση άδειας στους συνηγόρους υπεράσπισης, η οποία τελικά δεν δόθηκε με απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο.
Η διαδικασία στο πενταμελές εξελίχθηκε και χθες σε σίριαλ, χωρίς να υπάρξει για ακόμη μία φορά αποτέλεσμα, ενώ παρόμοιες καταστάσεις δεν έχουν προηγηθεί στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας. Μετά την αντιπαράθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης του τέως δημάρχου και του πρώην γενικού γραμματέα με αυτούς των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής για το εάν η δίκη μπορεί να αναβληθεί, χθες στις 9.30 το πρωί το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε πως «σύμφωνα με το νόμο 4022/11, την παράγραφο 4, η δίκη αυτή πρέπει να γίνει», όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καλλιρρόη Χειμαριού. Μάλιστα κάλεσε τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δικάσουν τρίτη ημέρα σε κακουργιοδικείο, σεβόμενοι τη σχετική απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων που τους το απαγορεύει, να ζητήσουν άδεια από το δικηγορικό σύλλογο, για να παραστούν στη δίκη. Η απόφαση χαροποίησε τόσο τους δύο κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους όσο και τους οπαδούς του τέως δημάρχου, οι οποίοι και χθες κατέκλυσαν την αίθουσα.
Στις 12.30 το μεσημέρι όμως το κλίμα άλλαξε λόγω νέας ανατροπής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην ταμία Π. Σαξώνη και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής Θ. Γκόλα και Γ. Γκαϊδατζή κατέθεσαν στο δικαστήριο το έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 123/1-11-2012 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων ο ΔΣΘ δεν αποφαίνεται επί αιτήσεων δικηγόρων για χορήγηση άδειας διεξαγωγής δίκης, αλλά θέτει το πλαίσιο διεξαγωγής των δικών σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας».
Το περιεχόμενο του εγγράφου ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους δικηγόρους ότι ο σύλλογος είναι αρνητικός στη χορήγηση άδειας, όμως άλλοι το εξέλαβαν ως αποφυγή συγκεκριμένης τοποθέτησης. Στο δικαστήριο μάλιστα εμφανίστηκαν και πήραν θέση μέλη του διοικητικού συμβουλίου. «Δεν μας δίνουν άδεια, η απάντηση του συλλόγου είναι ότι ισχύει το πλαίσιο της ολομέλειας», ανέφερε ο συνήγορος του Π. Σαξώνη Αντώνης Κουδρόγλου. «Έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα και ζητήσαμε να συγκληθεί άμεσα διοικητικό συμβούλιο με αυτό το θέμα», συμπλήρωσε το μέλος του συμβουλίου Αρετή Σκουνάκη.
«Το δικαστήριο δεν έχει καμία διάθεση να θίξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των δικηγόρων. Όμως αυτά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο νόμο, όπως κατέληξε δύο φορές ο Άρειος Πάγος. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να διακυβευτούν τα δικαιώματα των δικηγόρων. Το δικαστήριο θέλει να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, προσθέτοντας με νόημα ότι η χώρα μας βάλλεται πανταχόθεν -ειδικά στο εξωτερικό- για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
«ΝΙΠΤΩ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΜΟΥ»
Πάντως η πρόεδρος του δικαστηρίου επέμενε από τη μία στην ομόφωνη απόφαση να μην αναβληθεί η δίκη, από την άλλη όμως διευκρίνισε ότι, εφόσον ο δικηγορικός σύλλογος δεν δώσει άδεια στα μέλη του, «θα σεβαστώ την απόφαση». «Απεκδύομαι της ευθύνης», είπε η κυρία Χειμαριού, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων προχωρώντας στο διορισμό άλλων συνηγόρων, στην περίπτωση που δεν δοθεί άδεια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, όπως η α’ αντιπρόεδρος Γιάννα Παναγοπούλου, η οποία ζήτησε να γραφεί στα πρακτικά η άποψή της ως θέση του συλλόγου, ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια στους συνηγόρους, καθώς η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας και αναφέρεται στο νόμο. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως, αν το δικαστήριο επιθυμούσε τη διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούσε να τοποθετηθεί η υπόθεση στον αριθμό 1 του πινακίου και όχι στο 17, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από καμία πλευρά της δικαστικής έδρας. «Απαγορεύεται από τους συλλόγους στα μέλη τους να δικάσουν τρίτη ημέρα στο κακούργημα. Η απόφαση της ολομέλειας δεσμεύει τους συλλόγους», συμπλήρωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παντελής Ραδίσης.
Σε όλο αυτό το σκηνικό παρατηρητές ήταν οι πέντε κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι Π. Σαξώνης, Μ. Λεμούσιας, Β. Παπαγεωργόπουλος, Γ. Γκαϊδατζής και Θ. Γκόλας -με τη σειρά που κάθονται στο εδώλιο του πενταμελούς.
ΣΗΜΕΡΑ Διά χειρός προέδρου ΔΣΘ η απόφαση
Η τέταρτη πράξη του δικαστικού δράματος παίχτηκε μεταξύ 12.30 μ. και 2 μετά το μεσημέρι, όταν άρχισαν οι προσπάθειες για σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ, εφόσον το είχαν ζητήσει μέλη του συμβουλίου. Τότε διαπιστώθηκε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βαλεργάκης είχε αναχωρήσει εκτάκτως για την Αθήνα, επομένως το δ.σ. δεν μπορούσε να συγκληθεί από άλλο πρόσωπο. Έγιναν αιτήσεις προς τους αντιπροέδρους που τον αναπληρώνουν, αλλά τελικά αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, στην οποία τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως.
Την απόφαση για το διοικητικό συμβούλιο μετέφερε στο δικαστήριο η β’ αντιπρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Βελιτζέλου και η πρόεδρος του δικαστηρίου ενημέρωσε ότι το δικαστήριο με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί θα αποφασίσει σήμερα το πρωί.
Χθες το βράδυ με εισήγηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκου Βαλεργάκη αποφασίστηκε ομόφωνα να μη δοθεί άδεια στους συνηγόρους και ότι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων που δεν επιτρέπει την παράσταση για τρίτη μέρα σε δίκες κακουργημάτων. Μάλιστα, την απόφαση του δ.σ. αναμένεται να μεταφέρει σήμερα στο δικαστήριο ο ίδιος ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης.