Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας αφού πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους ορκίστηκε Πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο – Κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή – Δεν θα παραδώσει το Μαξίμου ο Αντ. Σαμαράς αλλά ο διευθυντής του γραφείου του Μπούρας
 Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας αφού πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Στιγμιότυπο από την συνάντηση Καρ. Παπούλια-Αλ.Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο την Δευτέρα 26 Ιανουραίου 2015
εκτύπωση 

 

Στις 15:30 της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου κ. Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όπου ζήτησε και έλαβε εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τους στενούς συνεργάτες του, Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο ο οποίος στηρίζει τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Υπάρχει η προβλεπόμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω» ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας

«Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Στις 16:00 έγινε η πολιτική ορκωμοσία του κ. Τσίπρα ο οποίος είπε: «Στην τιμή και στην συνείδησή μου σας διαβεβαιώνω ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του Ελληνικού Λαού»

Την Τρίτη, πιθανότατα, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης όπου όποιοι υπουργοί επιθυμούν θα ορκιστούν με πολιτικό όρκο και όποιοι επιθυμούν με θρησκευτικό.

Στις 16:30 ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Τελικά ο νέος Πρωθυπουργός δεν μετέβη στο Μέγαρο  Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει από τον απελθόντα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά καθώς το παρέλαβε ο νομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα κ. Σαγιάς από τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Μπούρα.

Στη συνέχεια μετέβη σε αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 12:30 ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ορφανίδης επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ανακοίνωσε  το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, όπως του τα παρέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό»
απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει διαβεβαίωση -πολιτικό όρκο-, η οποία προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια, ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα, αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.

Στις 14:30 ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας την Κυριακή το βράδυ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα του εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ τους.

Μαρία Σπυράκη: Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ.Τσίπρας

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει το θρησκευτικό όρκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».  

απομένουν 700 χαρακτήρες

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
Φάγαμε γκολ από τα αποδυτήρια σύντροφοι…. | πριν 53′
Ορκιζόμενος ως Πρωθυπουργός της χώρας (καλά έκανε και πήρε πολίτικο όρκο) ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσους έπεσαν για την πατρίδα -ώστε εσύ να είναι Πρωθυπουργός σε ελεύθερη χώρα- οφείλει να καταθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο που αντιπροσωπεύει κάθε πεσόντα… αρχαίο, νέο, αριστερό, δεξιό, κτλ. Δεν πας στην Καισαριανή να καταθέσεις στεφάνι με την ίδια λογική που δεν πήγαν οι δεξιοί στον Γράμμο να καταθέσουν μόλις ανέλαβαν. Πλέον, είναι Πρωθυπουργός χώρας. Η πρώτη κίνηση είναι καθαρά συμβολική. Χίλιες φορές να κατέθετε στεφάνι στο Σύνταγμα παρά τα καραγκιοζλίκια με τα περιστέρια στο λιμάνι. Φάγαμε γκολ από τα αποδυτήρια σύντροφοι….
Το Περιστέρι
απάντηση4416
Ο ήλιος και ο ηλιατωρας | πριν 55′
Ακούγεται σαν ανέκδοτο. Ο ηλιθιος και ο ψεκασμενος πανηλιθιος κάνουν κυβέρνηση. Περιμένετε τώρα να σας φτιάξουν χώρα ένας καταληψιας και ένας φόροκλέφτης που ξέχασε να δηλώσει το κότερο του. Ο ένας κλέβει τα συνθήματα και τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο άλλος κλέβει τους φόρους του Ηλιατωρα (το όνομα του σκάφους του που δεν δηλωσε). Είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια οτι σε ένα εξάμηνο το πολύ θα παρακαλαμε το Σαμαρά να επιστρέψει ώστε να μην ψάχνουμε για φαγητό στα σκουπίδια.
οικονομολογος Αγγλια
απάντηση3427
Ασε μας ρε Σπυράκη! | 16:24
Αυτό μας μάρανε τώρα..
ΝεοΔημοκράτης
απάντηση4213
επί ματαίω… | 16:20
Πολύ καλά εκανε ο Τσίπρας να δώσει πολιτικό όρκο Και η εκκλησία το λέει. «Ού λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω» (Αλλωστε και όλοι αυτοί οι πολιτικοί που έδωσαν θρησκευτικό ορκο,είδαμε πόσο τον τήρησαν και πόση ματαιοτητα υπήρξε. …)
kostass
απάντηση555
είδαμε και τους.. | 16:14
..Χριστιανούς Ορθόδοξους πόσο θρήσκοι είναι και πόσο υπηρέτησαν το συμφέρον του τόπου.Μπράβο στο κ.Τσίπρα που δεν έδωσε έναν όρκο που δεν θα είχε καμία σημασία για αυτόν..Δεν μπορώ να πω αν ο θα είναι καλύτερος των προηγούμενων αφού δεν έχει κυβερνήσει ακόμα.Αν κάνει λάθος πράγματα στο χέρι μας είναι να τον κατεβάσουμε.Δεν επέβελε κάποια δικτατορία.Όσον αφορά την ανόητη ανακοίνωση της κυρίας Σπυράκη,θα ήθελα να μας πει την άποψη του Θεού στον οποίο ορκίστηκε εκείνη για τον ΕΝΦΙΑ.Έχει προσάψει ΤΟΣΑ αρνητικά στο Τσίπρα,η θρησκεία την πείραξε.Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ συντηριτισμός.Νόμιζα ανεξιθρησκεία είχε η χώρα.
φοιτητής
απάντηση506
ΑΞΙΟΣ ! | 16:11
ΣΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥ. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΙΣ ΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΟΛΟΨΥΧΑ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
τ. Ν.Δ.
απάντηση4314
Δεν καταλαβαίνω | 16:10
Το Σκοπευτήριο πού κολλάει;; Έχουμε 1η Μαϊου; Τί θέλει να πει ο ποιητής; Δεν πήγαινε στον άγνωστο στρατιώτη που είναι και πιο κοντά στο Μαξίμου;
Ναταλία
απάντηση3112
Παράδοση αιώνων;; | 16:10
Είναι με τα καλά της η ΝΔ και η Σπυράκη ή έχουν πάθει παρακρούσεις; «Παράδοση αιώνων» είναι η θρησκευτική ορκωμοσία;; Πού το βρήκε αυτό; Αντί να υπάρξει κάποια ενότητα, τουλάχιστον για το καλό της χώρας, η μικροπολιτική πάει σύννεφο βλέπω. Όπως και η τάση να μην αναγνωρίζεται η ανεξιθρησκεία που είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ελευθερία. Και προς τι η συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο; Τι σχέση έχει αυτός; Προβλέπεται από το Σύνταγμα;
Ανώνυμος / η
απάντηση327
ε και; | 16:09
Ορκιζόντουσαν οι προηγούμενη. Μας φτάνει και ο λόγος του. Ίσως πεινάσουμε λιγότερο. Κυρία δημοσιογράφε που θέλεις να με πείσεις ότι όσο ασκούσες το επάγγελμα δεν μας έλεγες μισές αλήθειες για να μπεις μετέπειτα στο κόμμα.
bill
απάντηση263
ΣΩΘΗΚΑΜΕ !!!!! | 16:09
ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ- ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ-ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΝΕΡΙΤ ΕΡΤ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 11.000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 750 ΕΥΡΩ. ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΔΙΟΡΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ. ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΙ- ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΡΚΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ 3 ΚΑΙ 7 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΛΕΣ ΠΟΛΛΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ? ΠΑΝΤΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!! ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΜΕΖΕ!!!!!
MANOS
απάντηση124
Η Ελλάδα και οι Αξίες μας χάνονται.. | 16:02
Πάνε οι παραδόσεις μας, οι αξίες μας πάει ο δεσμός Ορθοδοξίας-Έθνους.. Το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται… Καλά να πάθουμε για να μάθουμε ότι ενώ οι πρόγονοί μας έδιναν το αίμα τους «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Φυλήας μας την Ελευθερία» εμείς γίναμε από τα πρώτα προβατάκια της παγκοσμιοποίησης και των νεοταξιτών όπως ο κ.Τσίπρας..
g
απάντηση1031
Το μοναδικό καθήκον | 15:30
τώρα του κ Τσίπρα είναι να φέρει ανάπτυξη με κάθε τίμημα. Άς ξεχάσει τις μπούρδες που υποσχέθηκε προεκλογικά κι ας πράξει το μοναδικό που μπορεί να ωφελήσει αυτή την χώρα. Διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση δαπανών, μείωση φορολογίας για να γίνουν επενδύσεις από τους Έλληνες, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος ανώδυνα, ήτοι ως κλάσμα του ΑΕΠ. Αλλιώς θα έχουμε μία από τα ίδια.
Ανώνυμος / η
απάντηση757
Σπυρακοκουβεντες | 15:29
Kαλα θα κανει η κυρια Σπυρακη να σταματησει να βγαζει σπυρακια πλεον και να ασχοληθει μονο με την δημοσιογραφια.Εκει κατι λεει….αυτη αποκανε την ΝΔ με τις χαζοαπαντησεις της στον Συριζα.
Aρης?
απάντηση7816
Na stamatisoun | 15:23
tis parousiaseis kai tis epemvaseis twn klirikwn eis tin politikin,einai arketo eis to oti travoun mis8o ws dimosioi ypalliloi,tin stigmin pou i ekklisia dia8etei terastia periousia kai xrimatodoteite apo tous opadous tis
adm
απάντηση2415
Έσπασε το σπυρί της | 15:21
Έσπασε το σπυρί της η κ. Σπυράκη και τόκανε δήλωση. Είναι τόσο εύκολο να γίνει κάποιος μικρότερος από ότι είναι. Λες και δεν γνωρίζει πως ο κ. Τσίπρας είναι αριστερός. Το ότι αυτή η κυρία υπηρετεί ένα κόμμα που κατέστρεψε τη χώρα, δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί, έστω και στην Ευρώπη ούσα.
2λάμδα
απάντηση5927
μπουργκα, φιμωτρο.. | 15:15
Ας της βαλει καποιος μπουργκα της κυριας… η εστω φιμωτρο… αλλα για να μην κατηγορηθω για πολιτικο ρατσισμο τουλαχιστον ενα αντιλυσσικο… «»»Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει το θρησκευτικό όρκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».»»»
η αντιλυσσικο ?
απάντηση7123
Σιγα τ αυγα | 15:12
Και ο Παπαδοπουλος εδωσε θρησκευτικο ορκο και τι…εγινε.Αφηστε την θρησκεια στην ησυχια της και μην ξεχνατε οτι οΧριστιανισμος δεχεται την Ελευθερη Βουληση
Arrion
απάντηση8512
Καλύτερα… | 15:09
Παρόλο που είμαι χριστιανή ορθόδοξη, το θεωρώ καλύτερο που δεν ορκίστηκε σε κάτι που δεν πιστεύει, γιατί ο όρκος του δεν θα είχε και νόημα έτσι, θα ήταν για τα προσχήματα. Είδαμε και τους άλλους τους θρήσκους που ορκίζονταν στα ευαγγέλια τι κάνανε τόσα χρόνια. Όσο για την κ. Σπυράκη, φαίνεται το επίπεδο της κριτικής, έτσι για να έχουμε κάτι να λέμε και να συγχίσουμε κανά πιστό.
Hanna
απάντηση11311
Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
Ο «ευρωπαίος» Σαμαράς και το τουρλού των θέσεων | 15:01
«Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία». τελικά τι είναι αυτό το κόμμα που πάει στο παρίσι για να διαμαρτυρηθεί υπέρ της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, κάνει το σαρλί σύνθημα, φιλάει εικόνες, μιλάει για ορθοδοξία παράδοση και σκίζει τα μνημόνια αλλά λατρεύει τους δανειστές …. κάθε κόμμα έχει μάλλον τον ηγέτη που του αξίζει …
Αναγνώστης


ψηφοφορία
Τι προτιμάτε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;
37.6%  Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (4561 ψήφοι)
15.86%  Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας (1924 ψήφοι)
40.95%  Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας (4968 ψήφοι)
5.59%  Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (678 ψήφοι)

WordPress theme: Kippis 1.15