Κρεμαστινός – Τσακαλώτος: Συζήτηση στη Βουλή για την επαναλειτουργία της Οικονομίας σε φόντο … εκλογών

images

Στη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ο Δ. Κρεμαστινός ρώτησε τον Υπουργό εάν υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της Οικονομίας, ιδίως για την επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έφυγαν από τις τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαπραγμάτευση. Για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες, είπε ότι δεν αρκεί η προοδευτική καθημερινή λειτουργία των τραπεζών – θα πρέπει οι πολίτες να είναι σίγουροι για τις καταθέσεις τους. Για να επιστρέψουν, δηλαδή, στις τράπεζες τα χρήματα από το εξωτερικό ή που κρατούνται στα σπίτια από τους πολίτες χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαβεβαιώσει ότι εγγυάται πλήρως τις καταθέσεις που θα επανέλθουν. Δεν αρκεί η απλή διαβεβαίωση του Eurogroup, γιατί το Eurogroup είναι πολιτικό όργανο, είπε.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε επί της συγκεκριμένης πρότασης του Δημήτρη Κρεμαστινού για εγγύηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργήσει ασφάλεια στο σύστημα και κάλεσε από τώρα τους πολίτες που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να τα επαναφέρουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Κρεμαστινός άσκησε επίσης κριτική στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση – με τεράστιες συνέπειες – της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και αμφισβήτησε ευθέως τις εκλογές ως «σωτηρία» της χώρας και μάλιστα για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια! Όπως τόνισε, το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ το 2010 με 44% εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η αυτοδυναμία δε σημαίνει και ικανότητα εφαρμογής της συμφωνίας. Στη δευτερολογία του, είπε χαρακτηριστικά:

«…η προσωπική μου θέση, την οποία είχα απευθύνει το 2010 στον τότε Πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να αποφύγει τα δεινά. Όταν μιλούσα τότε στον Προϋπολογισμό, είχαν όλοι παραξενευτεί και έλεγαν «τι λέει αυτός; Είναι δυνατόν με εκατόν εξήντα Βουλευτές και 44% το πρώτο κόμμα να κάνει συγκυβέρνηση;».

Σήμερα ούτε εκατόν εξήντα Βουλευτές υπάρχουν ούτε 44%. Γιατί αυτές οι εκλογές θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.»

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα για τον τρόπο εφαρμογής του Μνημονίου από μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα capitalcontrolsτων τραπεζών ο κ. Κρεμαστινός ρώτησε για ποιο λόγο δεν έλαβε η Κυβέρνηση κανένα μέτρο ενώ έβλεπε να φεύγουν τα δισεκατομμύρια από τις τράπεζες και για ποιο λόγο δεν υπέγραψε αυτή τη συμφωνία νωρίτερα για να μην δημιουργηθεί ούτε τραπεζικό πρόβλημα ούτε η οικονομία να καταρρεύσει. Οι τράπεζες έκλεισαν με υπαιτιότητα της Κυβέρνησης γιατί δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, τόνισε.

WordPress theme: Kippis 1.15