Εκρηκτική κατάσταση στην Ιντλίμπ, με τους πρόσφυγες απειλεί πάλι ο Ερντογά

● Δραματική κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ μετά από αεροπορική επιδρομή συριακών δυνάμεων κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες. «Δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί» απάντησε η Ρωσία που τονίζει ότι δεν συμμετείχε στους βομβαρδισμούς. Αντίποινα από την Άγκυρα με βομβαρδισμούς στην επαρχία.

● Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου, λόγω συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική πλευρά μετά τις απειλές για άνοιγμα της προσφυγικής «κάνουλας» από Ταγίπ Ερντογάν.

● Συνομιλία Πούτιν και Ερντογάν που συμφώνησαν ότι χρειάζεται συντονισμός για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ιντλίμπ, όπως και την δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα.

● Μέτρα για ενίσχυση των χερσαίων και υδάτινων συνόρων με αυξημένες περιπολίες αποφασίστηκαν στο Πεντάγωνο. Σε επικοινωνία με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ η Αθήνα. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις 23.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία μετά από αίτημα που υπέβαλαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία και Δομινικανή Δημοκρατία,

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα

Με ένα tweet στα αγγλικά τοποθετείται ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

Η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων που έλαβαν άλλοι. Ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Σημαντικοί αριθμοί μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα στη χώρα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στη χώρα. Αυξάνουμε την φύλαξη στα σύνορά μας.

Τσαβούσογλου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας

Τη προσήλωση της Άγκυρας στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ζοζέπ Μπορέλ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε «Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος. Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν. Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

AP Photo/Pavel Golovkin

Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία ζητά η Κουμουνδούρου

EFSYN@EFSYNTAKTON

Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά με τις επιτάξεις χώρων και τις σκηνές βίας και καταστολής εις βάρος των κατοίκωνhttps://www.efsyn.gr/node/233212 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό»

Να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό ως απάντηση στην έμπρακτη αμφισβήτηση από τον Τ. Ερντογάν της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας καλεί την κυβέρνηση..

Αντί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή του κ. Τσίπρα αποδεχόμενη μια κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, που κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την «άνευ όρων υποταγή στο Ιερατείο του Βερολίνου και των Βρυξελλών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο χάος». Επικρίσεις διατύπωσε και κατά του Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι είναι αφερέγγυος -πέρα από επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο του τον λαό- και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από την Μέρκελ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στο Βερολίνο, Μπάμπης Αγρολάμπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία του με την Άνγελα Μέρκελ να ζητήσει η Γερμανία τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής και τη μεταφορά της επιχείρησης «Σοφία» στο Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία εξετάζει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για έκτακτη σύνοδο και ενεργοποίηση όλων των μέσων που είχε χρησιμοποιήσει η Ε.Ε. ως τώρα σε όλες τις  κρίσεις, όπως η συγκεκριμένη αεροναυτική επιχείρηση.

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Olivier Matthys

Θυμίζουμε ότι 27 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών αποφάσισαν νωρίτερα τον μήνα να εγκαινιάσουν μια νέα στρατιωτική αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης που θα αντικαταστήσει τη «Σοφία».

Στον Έβρο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων.

KIN.ΑΛΛ.: Καταρρέει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Σε κατάρρευση οδηγούν την ευρωτουρκική συμφωνία οι απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των ροών, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής καλώντας την κυβέρνηση να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. «Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της» προστίθεται στην ανακοίνωση του φορέα.

Ο Ερντογάν θα μιλήσει με Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Ερντογάν συμφώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.

Από χθεσινή του ομιλία / Presidential Press Service via AP, Pool

Η Βουλγαρία στέλνει στρατιώτες στα σύνορά της

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, διέταξε την ενίσχυση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας σημειώνοντας ότι το λιμενικό πρέπει να εντείνει τις περιπολίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών.

Συμπλήρωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Δύο λέμβοι με πρόσφυγες έφτασαν στη Μυτιλήνη

Στη Σικαμιά της Λέσβου έφτασαν σήμερα πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Νησί, το πρωί αποβιβάστηκαν πρωί 15 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και το μεσημέρι ακόμα 54.

AP Photo / Michael Varaklas
Η Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα χρηματική υποστήριξη.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας… εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική… αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι».

Εγκλωβισμένοι στην πλευρά της Τουρκίας βρίσκονται Έλληνες οδηγοί, που είχαν πάει στην Ανδριανούπολη και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Τα δύο τελωνείαΣύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι 100 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο φυλακίων παραμένουν στο σημείο.

Έκλεισε το τελωνείο Καστανεών στον Έβρο

Έκλεισε το συνοριακό σημείο διέλευσης των Καστανεών Έβρου, λόγω συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική πλευρά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Αντώνης Τελόπουλος, η κατάσταση αυτή την ώρα είναι ήρεμη, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

«Εφ.Συν.»

Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της σύσκεψης του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου με επιτελείς δύο μεραρχίων στο χωριό Μάνδρα, ενώ στη συνέχεια ο στρατηγός θα επισκεφτεί τα δύο τελωνεία, σε Καστανιές και Κήπους.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του ΝΑΤΟ

Την αλληλεγγύη του στην Άγκυρα εξέφρασαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ να καλεί τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν «τις αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις (…) και να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο».

Όπως και σε προηγούμενες δηλώσεις, έτσι και στη συνέντευξη Τύπου, ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις επιδρομές και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά τόνισε πως ο Οργανισμός δεν είναι έτοιμος να προσφέρει αυτό που θέλει η Τουρκία, δηλαδή την επιβολή ζώνη απαγόρευσης στην Ιντλίμπ.

AP Photo/Olivier Matthys

«Καλούμε τη Συρία και τη Ρωσία να δεσμευτούν πλήρως στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία» κατέληξε.

Με την Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την κατάσταση στην Τουρκία, τις κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως δείχνει φωτογραφία του Associated Press, ομάδα προσφύγων βρίσκεται στον συνοριακό σταθμό του Pazarkule στην Αδριανούπολη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

AP Photo / Ergin Yildiz

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε (Πρακτορείο FM 104.9) ότι «εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την κατάργηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας από την Τουρκική πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διαχειριστούμε από κοινού τη νέα αυτή κατάσταση».

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από αίτημα του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ, η συζήτηση ήταν λεπτομερής και επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθεί η  αρχική συμφωνία για τη λεγόμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης»

Ο ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα νέων επαφών για την Ιντλίμπ, σε διάφορα επίπεδα στο κοντινό μέλλον, και ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συζητούν ήδη στην Άγκυρα θα συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Φωτογραφία αρχείου / Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο υπ. Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει στον Έβρο, μετά την πρωινή σύσκεψη στο Πεντάγωνο.

Τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα επισκεφτεί εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο κ. Πλακιωτάκης θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του σώματος για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Με εντολή του υπουργού οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα.Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι πρόσ

WordPress theme: Kippis 1.15