ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
«Aidez le peuple grec:
Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud, 1967-1974»
Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 23 Απριλίου στις 19:00
Διάρκεια: 23 Απριλίου έως 23 Μαΐου 2026
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν την έκθεση «Aidez le peuple grec: Η αντιδικτατορική συλλογή της οικογένειας Meynaud, 1967-1974» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με επίκεντρο τον Καναδά, η οικογένεια Meynaud (Μεϊνό) ανέπτυξε έντονη δράση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με βασικά μέσα την πληροφόρηση και την κινητοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης, φορέων και αρχών στην Ευρώπη και την Αμερική.
Αν και για αρκετούς Έλληνες ο Γάλλος καθηγητής Jean Meynaud (Ζαν Μεϊνό) είναι γνωστός από το έργο του «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα», μεγάλη αποκάλυψη αποτελεί η συλλογή της συζύγου του Ελένης Meynaud-Ζωγράφου, μια μικρή επιλογή της οποίας αποτελεί τον κορμό της έκθεσης. Η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό από έγγραφα, περιοδικά, φυλλάδια, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες και αφίσες αντιδικτατορικών εκδηλώσεων από πόλεις τριών ηπείρων (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) αποτελεί, για τους μελλοντικούς ερευνητές της περιόδου της δικτατορίας, πολύτιμη πηγή τεκμηρίωσης για τη σημασία του αντιδικτατορικού αγώνα εκτός των ελληνικών συνόρων, ως οργανικού τμήματος μιας συνολικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης, που είχε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη μεταφορά της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, θεωρεί ότι τέτοιες εκδηλώσεις, που αναφέρονται στη διεθνή συμπαράσταση για τους λαούς που καταπιέζονται από κατακτητικούς πολέμους και δικτατορικά καθεστώτα, δεν έχουν μόνο ιστορικό χαρακτήρα αλλά και ανθρωπιστική και παιδαγωγική αξία σήμερα, σε μια εποχή που πλήττεται από ανάλογα φαινόμενα του παρελθόντος.
Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη και Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 11:00-14:00
Αίθουσα Allatini-Dassault, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σημείωση: H έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή 1η Μαΐου και το Σάββατο 2 Μαΐου.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.