Προειδοποίηση Πούτιν στη Δύση να μην παραβιάσει «τις κόκκινες γραμμές»

Ο Ρώσος πρόεδρος στο ετήσιο διάγγελμά του εξαπέλυσε απειλές κατά της Δύσης προειδοποιώντας την να «μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές», τις οποίες η Ρωσία θα αποφασίζει που βρίσκονται ανά περίπτωση. Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι «ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή» είπε, στην περίπτωση που αναγκαστεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, κάνοντας λόγο και για προσπάθειες της Δύσης για αλλαγή καθεστώτος στη γειτονική Λευκορωσία, πράγμα που για τη Μόσχα είναι άλλη μια απειλή για την ασφάλειά της.

Υποστήριξε ότι η Ρωσία «θέλει καλές σχέσεις με όλους τους παίκτες στη διεθνή σκηνή» και τόνισε ότι «οι διοργανωτές κάθε προβοκάτσιας που θα απειλεί τα ζωτικά μας συμφέροντα για την ασφάλειά μας, θα το μετανιώσουν περισσότερο από ότι έχουν μετανιώσει εδώ και πολύ καιρό».

Παρότι ορισμένοι αναλυτές πίστευαν ότι ο Πούτιν με την ευκαιρία της ετήσιας ομιλίας του θα προαναγγείλει με κάποιο πρόσχημα αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στρατηγικής. Ωστόσο γεγονός είναι ότι στα σύνορα με την Ουκρανία, κυρίως στην Κριμαία, παραμένει συγκεντρωμένη πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη και εξοπλισμός, με τους Ουκρανούς αξιωματικούς να την υπολογίζουν, την περασμένη εβδομάδα, σε 103.200 άνδρες.

Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει ότι κλείνει τον εναέριο χώρο σε μέρη της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, αναφέροντας ότι «είναι προσωρινά επικίνδυνες για τις εμπορικές πτήσεις» και χθες, με «σύστασή» της ο Αμερικανός πρέσβης επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις για απόσυρση των δυνάμεών του, αναφέροντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να μετακινεί τον στρατό του στα εδάφη του και να απαντήσει σε «προκλητικές» κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της. Οπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα δεν ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης, καλώντας τις άλλες χώρες να συγκρατήσουν την «μαζική αντι-ρωσική ψύχωση».

WordPress theme: Kippis 1.15