ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 

9 Μαρτίου 2023

«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!»

 

1.000.000 Έλληνες

εμφανίζουν προβλήματα

με τους νεφρούς

Αθήνα, 9/03/2022.«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023. Με το μήνυμα αυτό,καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία.Κατά τη διάρκεια των  πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις) αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.

 

Η ΠαγκόσμιαΗμέραΝεφρού, εορτάζεταιαπό το 2006 κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικήςκοινότητας, των αρμόδιωναρχών και του κοινού́ για την πρόληψη και προαγωγή́ της καλής  νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA),με στόχο να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών, ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WorldKidneyDaySteeringCommittee),περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με Νεφρική Νόσοαλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) στην Ελλάδα περίπουτο 10% του ενήλικουπληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ, δηλαδή 1.000.000Έλληνεςεμφανίζουνπροβλήματα με τους νεφρούς. Απόαυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον για την δεκαετία του 2040 θεωρείται ότι η ΧΝΝ θα είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως.

         

Ο κ.Δημήτριος Πετράς, MD, PhD,Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού ΤμήματοςΓΝΑ Ιπποκράτειο αναφερόμενος στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας τόνισε: «Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς.  Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονταιαντιληπτά́. Είναιδυνατόν, κάποιος να χάσειμέχρι και το 90% της νεφρικήςλειτουργίαςτου χωρίς να εμφανίζεισυμπτώματα. Η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρηλοιπόνδιάγνωσή της είναικρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί́ να επιβραδύνει την εξέλιξή της.Το μήνυμα για το 2023 είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και για «ισότητα» παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νεφρολογικό τομέα για όλους, από την πρόληψη έως την θεραπεία».

 

Ο κ. Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη,αναφέρει μεταξύ άλλων «το μήνυμα  της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού εστιάζει στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής, βιώσιμη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται δια βίου σύνθετες θεραπείες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με νεφρική νόσο. Αυτή η έκκληση απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας, στις κυβερνήσεις, στη βιομηχανία, στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, στα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία».

 

Ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας επισήμανε«H Astellas, βιοφαρμακευτική εταιρεία με διεθνή παρουσία και ασθενοκεντρική προσέγγιση, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, και στον τομέα της Νεφρολογίας.Το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της  επικεντρώνεται στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στο συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας αξία και ανακούφιση στους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, καθώς η νόσος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, επηρεάζοντας την κινητικότητα, την αυτοφροντίδα και την καθημερινότητά τους. Παράλληλα αναλαμβάνουμε ή και στηρίζουμε  πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης».

                       

«Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα.

Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε».

Ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της ΠΗΝ 2023

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023,σεσυνεργασία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείαςμε τηνAstellas, πραγματοποιείταιη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού,για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και την διατήρηση της καλής λειτουργίας τους.

 

Το μήνυμα της εκστρατείας «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα.

Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε»αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

 

Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας, αποτελεί ένα σποτ με τίτλο «η Σιωπή των Νεφρών», που θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά Μέσα και στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσειςαπό τις 8-10 Μαρτίου 2023 σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης: στην πλατεία Αριστοτέλους, με την τοποθέτηση installation και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικούκαι στον Λευκό Πύργο, με ενημερωτικό stand. Επίσης θα τοποθετηθούν θεματικές αφίσες στις νεφρολογικές μονάδες των νοσοκομείων πανελλαδικά.

 

Eπισυνάπτονται φωτό:

PhotoNo1-(διακρίνονται από αριστερά):Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη.

PhotoNo2- (διακρίνονται από αριστερά):Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WorldKidneyDaySteeringCommittee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’Νεφρολογικής ΚλινικήςΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

PhotoNo3 – Aποψη από τη Συνέντευξη Τύπου

 

Σχετικά με την Astellas

Η Astellas Pharma Inc., με έδρα στο Τόκιο της Ιαπωνίας, είναι μία εταιρία αφοσιωμένη στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, παρέχοντας καινοτόμα και αξιόπιστα φαρμακευτικά προϊόντα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.astellas.com/en.

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας για τυχόν ερωτήσεις ή για πρόσθετες πληροφορίες:

WordPress theme: Kippis 1.15