Λειψυδρία και βέλτιστη διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή
28/11/2024 07:08

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης νερού αφορά την κάλυψη των αναγκών για άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό του νερού που διατίθεται για άρδευση ανέρχεται περίπου στο 80% με 85% της συνολικής κατανάλωσης.
Δυο στοιχεία που δείχνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος: το 41% της συνολικής γεωργικής χρήσης νερού προορίζεται για την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ το 1/5 του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προορίζεται για την παραγωγή ζωοτροφών και όχι τροφής για τους ανθρώπους.
Είναι χαρακτηριστικό όπως τονίζουν οι ειδικοί πως οι υπόγειοι υδροφορείς σε πολλές περιοχές της χώρας εξαντλούνται, ενώ η θάλασσα έχει εισχωρήσει για τα καλά στον υδροφόρο ορίζοντα.
Για τον λόγο αυτόν η βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων που αφορούν την αγροτική παραγωγή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας.
Αυτό είναι το θέμα συζήτησης στην 3η θεματική ενότητα της ημερίδας την οποία διοργανώνει η «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr.
Σε αυτήν θα μιλήσουν:
– Παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα παρουσιάσουν το σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
– Ο κ. Αθανάσιος Λουκάς, καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας-Διαχείρισης και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στο Τµήµα Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, θα μιλήσει για την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδατικών πόρων καθώς και για τα αναγκαία έργα υποδομής (ταμιευτήρες, δίκτυα άρδευσης κ.ο.κ.) που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση του νερού.
– Ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τοµέα Κεντρικής Κυβέρνησης και ∆ηµοσίου «Ernst & Young», θα παρουσιάσει το πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων.
– Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών θα αναφερθεί στην εφαρμογή νέων καινοτόμων συστημάτων άρδευσης και λίπανσης.
– Ο κ. Γιώργος Λαβδάκης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Προστασίας Περιβάλλοντος «Μεσόγειος», θα μιλήσει για το πως συνδέουμε ένα σύστημα έξυπνης άρδευσης με την ευφυή τεχνολογία.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
10.30 Χαιρετισµοί
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος «Μακεδονία Ενηµέρωση ΑΕ»
Άγις Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΕΥΑΘ
Ηλίας Περτζινίδης, Πρόεδρος ΤΕΕ, Παράρτηµα Κεντρικής Μακεδονίας
Στάθης Αβραμίδης ,Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και περιβάλλοντος
Στέλιος Αγγελούδης, ∆ήµαρχος Θεσσαλονίκης
11.00 Εναρκτήρια οµιλία:
Κώστας Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης.
11.20 Ειδική εισήγηση:
Γιάννης Μανιάτης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
11.40 Κεντρική εισήγηση:
Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
12.15 1η ενότητα:
Πόσιµο νερό: επάρκεια, ποιότητα, σηµασία για την υγεία και
την ποιότητα ζωής
• Άνθιµος Αµανατίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος ΕΥΑΘ
• Γεώργιος Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης της ΕΥ∆ΑΠ
• Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ∆ήµαρχος Θέρµης
• ∆ιονύσης Γεωργόπουλος, Πρόεδρος & ∆/νων Σύµβουλος «Μεσόγειος ΑΕ»
• Θεόδωρος Καραπάντσιος, Καθηγητής, Πρόεδρος τμήματος Χημείας Α.Π.Θ
• Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός ∆ιευθυντής «Καλλιστώ»
• Αναστασίου Δημοσθένης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΘΕΟΝΗ ΑΕ
Συντονιστής: Νίκος Οικονόµου
13.30 2η ενότητα:
Αειφορία στη διαχείριση νερού και έξυπνη αξιοποίηση υδάτινων πόρων υπό συνθήκες κλιµατικής αλλαγής
• Στράτος Σιµόπουλος, Βουλευτής, Πρόεδρος στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας ΒτΕ
• Πέτρος Βαρελίδης, ΓΓ Υδάτων ΥΠΕΝ
• Δρ Ανδρέας Παναγόπουλος , Υδρογεωλόγος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ), του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
• Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, ∆ιευθύνων Σύµβουλος «Intergeo»
• Παρέµβαση εκπροσώπου κοινωνίας των πολιτών
Συντονίστρια: Σοφία Χριστοφορίδου
14.45 3η ενότητα:
Λειψυδρία και βέλτιστη διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή
• ∆ιονύσιος Σταµενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων
• ∆ρ Αθανάσιος Λουκάς, Καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας
∆ιαχείρισης και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στο Τµήµα Αγρονόµων και
Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ
• Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τοµέα Κεντρικής
Κυβέρνησης και ∆ηµοσίου «Ernst & Young»
• Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ
• Γιώργος Λαβδάκης, Γενικός ∆ιευθυντής «Mesogeos Digital»
• Παρέµβαση εκπροσώπου κοινωνίας των πολιτών
Συντονιστής: Νίκος Ηλιάδης